Vlaamse Stichting Verkeerskunde: opleiden om de weg veiliger te maken
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde, genomineerd voor regionale overheidsorganisatie van het jaar, organiseert de educatie en sensibilisering over verkeer in Vlaanderen.
VSV biedt een volledige leerlijn aan in het onderwijs, verzorgt rijopleidingen en schoolt verkeers- en mobiliteitsprofessionals. Met een jaarbudget van 6,18 miljoen euro en 47 personeelsleden gaat het om een kleine organisatie. Maar ze is sterk gegroeid, omdat ze door de zesde staatshervorming bijvoorbeeld ook verantwoordelijk geworden is voor de opleiding van rijlesgevers.
De VSV is naar eigen zeggen allergisch aan bureaucratie en administratieve rompslomp. ‘We hebben een voltijdse kwaliteitscoördinator, wat uitzonderlijk is voor zo’n kleine organisatie,’ zegt Stijn Dergent van de VSV.
‘Toen de federale politie stopte met het geven van opleidingen in secundaire scholen, zijn wij op een paar weken tijd in dat gat gesprongen. We doen dat met zes voltijdse medewerkers, de politie had er 25 nodig,’ zegt Dergent.
Onder meer met de verkeersweek bereikt de VSV 40.000 leerlingen. Jaarlijks organiseert de Vlaamse organisatie ongeveer 20.000 vormingsuren. Dat is nodig, wil Vlaanderen het zware cijfer van 400 verkeersdoden per jaar naar beneden krijgen. ‘Menselijk gedrag blijft belangrijkste factor bij de oorzaak van ongevallen’, zegt Dergent. ‘Daarom is de rijopleiding zo belangrijk.’
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken