FOD Financiën: meer doen met minder
Wellicht niet de populairste overheidsdienst bij de burger, maar wel noodzakelijk voor de herverdeling van de geproduceerde welvaart. De FOD Financiën is een van de meest opmerkelijke genomineerden voor de federale overheidsorganisatie van het jaar.
De FOD Financiën is een zeer grote administratie, die de afgelopen tien jaar grondig gemoderniseerd is. De informatica heeft haar intrede gedaan in de wereld van de belastinginspecteurs. Daardoor kunnen ze, onder meer dankzij datamining, doeltreffender werken en met minder personeel.
'Het aantal personeelsleden is gedaald van 32 000 werknemers in 2002 naar 22 000 in 2016', zegt Hans D’Hondt, directeur-generaal van de FOD Financiën. 'Nu zitten we in de buurt van de relatieve cijfers van onze buurlanden. Het waren weliswaar lastige onderhandelingen, maar we hebben de cultuuromslag kunnen maken zonder dat er ook maar één dag gestaakt is. Gewoon omdat het project door de hele organisatie werd gedragen', zegt hij tevreden.
Aangezien een werknemer bij de FOD Financiën door de bank genomen meer nieuwe inkomsten oplevert dan wat hij kost, zou je je kunnen afvragen of het wel verstandig is om het personeelsbestand zo te laten slinken. Voor Hans D’Hondt is die vraag niet aan de orde. 'De overheid houdt 54% van de geproduceerde welvaart in. Daarmee behoren we tot de meest belaste landen in Europa. Het is wijs om dat plafond niet te overschrijden.'
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken