Valère Devod

Koen Meulenaere fileert tot aan de verkiezingen van 9 juni elke dag de actualiteit.

Hoeveel stemmen haalt de N-VA bij de volgende verkiezingen, die worden gewonnen door Kris Peeters? Dat is simpel: u neemt alle N-VA-stemmen van de laatste peiling, dat waren er niet zo veel meer, en trekt daarvan iedereen die Veto heeft gelezen af, plus, dus eigenlijk min, iedereen die getuige was van het kopstukkendebat in de universiteit van Leuven. Waar Siegfried Bracke insprong voor Bart De Wever, die thuis moest zijn nadat zijn echtgenote, een zekere Veerle vermoedde hij, in allerijl in het ziekenhuis was opgenomen. De Wever zocht zijn adres op, stelde zijn gps in, en zette na zijn binnenkomst alle in huis aanwezige kinderen op een rij: ‘Wie is er hier van mij? De rest buiten.’

In het debat met de andere partijleiders werd Bracke intussen afgemaakt als een schaap op het Offerfeest: zonder verdoving en met een flinke haal door de keel. Zat een indrukwekkende hoeveelheid onzin uit te kramen, de eerste die het opgaf was zijn microfoon en de tweede die het opgaf zijn reservemicrofoon, en werd zelfs door Wouter Beke met een paar welgemikte oneliners uitgeteld. Dan wenkt de wachtlijst van de zorgsector.

Als de N-VA met die lijpkikker naar de verkiezingen trekt, mag ze het vergeten en is het confederalisme, zo dat in februari de doelstelling van de partij zou blijken te zijn, minstens een halve eeuw uitgesteld. Hoe meer Bracke het woord neemt, des te meer zekerheid men krijgt dat ze bij de N-VA echt geen enkel idee hebben van waar ze naartoe willen, niet qua strategie en niet qua programma. Geen zinnig mens zal ooit Turnhout als voorbeeld van wat dan ook nemen, behalve misschien van het produceren van te glanzende speelkaarten en het opstellen van te veel Egyptenaren in een voetbalelftal, maar wat zich heeft afgespeeld in het stadsbestuur van Turnhout mag een raadzaam voorbeeld zijn van wat ons te wachten staat als de N-VA de macht verovert.

Advertentie

Volgens Bracke zal de N-VA komende zomer ook in een federale regering stappen indien over een verdere staatshervorming niet eens wordt gerept, en hijzelf noemt zich nu plots een sociaal nationalist, niet te verwarren met een nationaal socialist al is de grondgedachte grotendeels dezelfde. En of men met de Belgische vaan dan wel met de Vlaamse vod staat te zwaaien, dat is Bracke om het even, daar staat hij ver boven. Het is nog even wachten op het effect van deze wervende woorden in de volgende peiling.

Was Bracke, voorheen Valère Descherp, niet net binnengehaald als mediadeskundige? Om te vermijden dat door ongelukkige communicatie misverstanden zouden worden verspreid? Was hij het niet die Kim Gijbels publiekelijk terechtwees omdat ze zich bij haar eerste optreden in ‘Terzake’ in hotpants had gehuld, in de waan verkerend dat dat in haar partij de voorgeschreven klederdracht was waar onder begeleiding van Oberbayern Musik ritmisch op geslagen diende te worden? ‘Onverstandig om je zo te presenteren,’ gispte Bracke, ‘niet iedereen heeft billen als Lisbeth Imbo.’ Dat laatste is gelukkig waar. Waarna een ontredderde Kim Gijbels naar Thailand vloog, zich daar overgaf aan de geneugten der paddenstoelen, en uit de N-VA werd gezet. De eerste van velen.

Siegfried Bracke was als journalist al een oneerlijke mens. Leverde in het geniep onder een schuilnaam diensten aan een partij die hij als reporter zogezegd onbevooroordeeld benaderde, en liet zich graag ontvangen door lobbyisten van het Blijweert-type. Hij is als politicus nog altijd een oneerlijke mens. Binnenkort gaat hij zijn oprecht Europees engagement aan u proberen te verkopen. Houd uw portemonnee dicht.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’