Advertentie

Voor wie rinkelt de kassa bij de beursgang van Twitter?

Een mediaschuwe Hollywood-investeerder en Fred Wilson, een believer van het eerste uur, horen bij de gelukkigen.

Grootste aandeelhouder is Evan Williams, de co-oprichter (2006) heeft 12 procent van alle aandelen. Goed voor een waarde van 1,2 miljard dollar op basis van de faire waarde per aandeel van 20,62 dollar die in de prospectus wordt vermeld. De andere oprichter, Jack Dorsey, heeft 4,9 procent van het kapitaal in handen. Het belang van de huidige CEO, Richard Costolo, is 1,6 procent groot.

Bij de institutionelen zijn Benchmark Capital Partners en de Fenton Family Trust de grootste aandeelhouder met een gezamenlijke participatie van 6,7 procent. Rizvi Traverse Management, Spark Capital, Union Square Ventures en DST Global bezitten ieder 5 procent van het kapitaal.

Advertentie

Aan het hoofd van het private equity-fonds Rizvi Traverse staat Suhail Rizvi. De 47-jarige investeerder pompte sinds 2011 niet alleen dollars in de microblogsite - voor het fonds én zichzelf. Samen met zijn vriend Chris Sacca, een Google-topman en eveneens een Twitter-investeerder, lokte hij grote investeerders naar het sociaalnetwerk. De media schuwt Rizvi als de pest, hij is zo mediaschuw dat hij iemand in dienst heeft om te voorkomen dat foto's van hem op het internet circuleren en dat hij wordt vermeld op Wikipedia.

Voor Rizvi in technologie investeerde, lag zijn focus op Hollywood. Zo hielp hij enkele jaren terug Hugh Hefner zijn geesteskind Playboy Enterprises van de beurs halen. En kocht en verkocht hij de filmstudio achter de 'Twilight'-films. Ook de buy-out van het leidinggevende talentenbureau International Creative Management staat op zijn conto.

Maar vele jaren eerder dan Rizvi geloofde Fred Wilson al in het business model van Twitter. De durfkapitaalverschaffer van Union Square stopte Twitter al in 2007 centen toe, kort na de oprichting in 2006 dus. Die investering werd toen op heel veel wenkbrauwgefrons onthaald.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud