Advertentie

Twitter wil één miljard dollar ophalen

Het is zover. Twitter heeft zopas een dossier ingediend en een notering aangevraagd in Wall Street. De sociale netwerksite wil daarbij één miljard dollar ophalen. Het is nog niet duidelijk of Twitter kiest voor Nasdaq dan wel voor de Dow Jones.

De beursgang van Twitter was al eerder aangekondigd, maar pas vandaag heeft de sociale netwerksite zijn dossier ingediend waardoor alle potentiële beleggers een inzage krijgen in de plannen van het bedrijf en zijn financiële toestand. Dat Twitter 1 miljard dollar wil ophalen is slechts een indicatie die wettelijk verplicht in het dossier moet staan. Het kan ook veel meer - of minder - worden. Zo sprak Facebook vorig jaar van een IPO van 5 miljard dollar, het werden er uiteindelijk 16.

Overigens wordt de beursgang van Twitter de meest besproken en allicht ook de grootste sinds de komst van Facebook in Wall Street in mei vorig jaar. Sinds zijn oprichting 7 jaar geleden heeft het bedrijf een portefeuille opgebouwd van 200 miljoen gebruikers. Op 30 juni waren het er al 218 miljoen, zo staat in het IPO-dossier dat de Wall Street Journal al kon inkijken. Dat zijn er 44 procent meer dan een jaar eerder. In 2012 boekte Twitter een verlies van 79 miljoen op een omzet van 317 miljoen dollar.

Advertentie

Twitter zegt in zijn dossier dat de opbrengst van de beursgang gebruikt zal worden om het werkkapitaal te verstevigen, operationele uitgaven te dekken en te investeren. Voor het lopende boekjaar denkt het bedrijf voor 225 tot 275 miljoen dollar te investeren. Op dit ogenblik zijn de belangrijkste aandeelhouders Evan Williams (12%), één van de stichters en voormalig CEO; Peter Fenton (6,7%), een bestuurder die Benchmark Capital vertegenwoordigt; Jack Dorsey, voorzitter en mede-stichter (4,9%) en Richard Costolo, de huidige CEO (1,6%).

De banken die de operatie begeleiden zijn Goldman Sachs, Morgan Stanley, J.P.Morgan, Bank of America Merrill Lynch en Deutsche Bank.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud