Advertentie

IMF somber over groeilanden

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt zijn groeiprognoses voor de wereldeconomie in 2013 en 2014. De slechtere vooruitzichten zijn uitsluitend te wijten aan de sterker dan verwachte afkoeling van de groeilanden.

De wereldeconomie groeit dit jaar met 2,9 procent en volgend jaar met 3,6 procent, voorspelt het IMF. In juli voorspelde de instelling nog 3,1 en 3,8 procent groei.

'China en een toenemend aantal groeilanden zien de groei dalen', signaleert het IMF. De economische activiteit in de opkomende landen stijgt in 2013 met 4,5 procent en in 2014 met 5,1 procent in plaats van 5 en 5,4 procent.

Advertentie

De groeilanden zijn het slachtoffer van speculatie dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de geldkraan zal dichtdraaien. Het IMF merkt op: 'De markten zijn er steeds meer van overtuigd dat het Amerikaans monetair beleid een keerpunt bereikt. Dat heeft geleid tot een onverwacht sterke stijging van de langetermijnrente in de VS en veel andere landen.'

Veel groeilanden worstelden de jongste maanden met kapitaalvlucht omdat westerse beleggers geld repatrieerden. De stijging van de langetermijnrente leidde tot een forse verslechtering van de groeivooruitzichten in de groeilanden. Het IMF verlaagde vooral zijn prognoses voor India, Mexico en Rusland.

De groeivooruitzichten voor de rijke landen zijn niet veranderd. Het IMF ziet de groei stijgen van 1,2 procent dit jaar tot 2 procent volgend jaar. Dat is vooral te danken aan de VS, waar het begrotingsbeleid in 2014 minder restrictief zal zijn. Die ramingen veronderstellen wel dat de sluiting van federale overheidsdiensten niet lang duurt en dat het Amerikaans schuldenplafond tijdig wordt verhoogd.

Het rapport bevat ook een paar cijfers over België. Het IMF ziet de groei in ons land aantrekken van 0,1 procent in 2013 tot 1 procent in 2014. De federale regering rekent bij de opmaak van de begroting op 1,1 procent groei.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud