EU pakt Google harder aan
In tegenstelling tot de Amerikaanse concurrentiewaakhond vindt Europa wel dat internetreus Google misbruik maakt van zijn dominante positie. Dat meldt de Britse krant Financial Times. 'Ons onderzoek loopt nog, maar ik ben overtuigd dat Google zijn zoekresultaten manipuleert', zei eurocommisaris Joaquin Almunia.
De discussie draait rond de vraag of Google eigen diensten als Google Maps bevoordeelt bij de zoekresultaten van zijn eigen zoekrobot. Vorige week zette de Amerikaanse concurrentiewaakhond, de Federal Trade Commission (FTC), zijn onderzoek na bijna twee jaar stop. De Amerikanen vonden geen bewijzen dat de mededingingsregels geschonden werden.
Europa daarentegen is niet van plan om de strijd tegen de internetgigant snel te staken. In de FT formuleerde Almunia, Europees commissaris voor Mededinging, een duidelijke stelling: 'Of Google past de manier waarop het zijn zoekresultaten in Europa presenteert aan, óf het bedrijf uit Californië zal zich moet verantwoorden voor concurrentievervalsing'.
Het probleem is volgens Almunia niet zozeer de dominante positie van Google, maar wel dat het die positie misbruikt. 'Europa is bezorgd over de manier waarop de eigen diensten worden gepresenteerd en stelt niet het algoritme waarop de zoekrobot draait ter discussie', gaf Almunia mee. Dat algoritme is een goed bewaard geheim en dat willen ze bij Google graag zo houden.
Krachtlijnen
De uitlatingen van de eurocommissaris zijn niet zonder belang, omdat ze de krachtlijnen uitzetten voor een mogelijk akkoord tussen Europa en Google. Momenteel bereiken de gesprekken over een oplossing een kritische fase. Het is dus nog lang niet zeker dat het ooit tot een proces of veroordeling komt.
Volgens de FT zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zou Google het duidelijk kunnen aangeven als het zijn eigen diensten hoger plaatst dan vergelijkbare diensten van concurrenten. Een andere mogelijkheid is dat de eigen diensten niet systematisch bovenaan de zoekresultaten komen.
Almunia verwacht nog deze maand een voorstel van de internetreus en dreigt anders verdere stappen te ondernemen. Concurrenten als Microsoft en Yelp zullen tevreden zijn met de strengere aanpak van Europa. Toch zullen de aanpassingen die Google in Europa misschien moet doorvoeren, niet tegemoet komen aan de vergaande klachten die verschillende concurrenten geuit hebben aan de adres van de marktleider.
JVe
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken