Vier op de vijf Belgische bedrijven niet voorbereid op brexit
Van de 25.000 Belgische bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk zijn maar 5.000 voorbereid op de brexit.
Slechts één op de vijf is klaar voor de douaneformaliteiten die gepaard gaan met een brexit, blijkt uit cijfers die minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) opvroeg bij de douane.
De Britse premier Theresa May slaagde er gisteren niet in om een meerderheid van het Lagerhuis achter zich te krijgen voor de deal die ze onderhandeld had met de Europese Unie. Daarom is het in België alle hens aan dek. Want dat kan betekenen dat op 29 maart een chaotische brexit volgt.
Dat zou voor ons land verregaande gevolgen hebben, want het Verenigd Koninkrijk is onze vierde belangrijkste handelspartner. Belgische bedrijven dreigen geconfronteerd te worden met douanetarieven, controles en handelsbelemmeringen. Voor het eerst in 25 jaar zullen bedrijven opnieuw douaneverplichtingen moeten vervullen. Douanerechten moeten worden betaald en zonder douaneaangifte mogen goederen niet meer geladen of gelost worden.
Eerste hulp bij brexit
Hoe kan u zich als bedrijf voorbereiden op de brexit? We maakten een handleiding met tips en getuigenissen.
Herlees die hier.
Absoluut niet voorbereid
Maar bedrijven zijn absoluut niet voorbereid op die brexit. Van de 25.000 Belgische bedrijven die handel drijven met het VK, zijn er nog maar 5.000 klaar voor de douaneformaliteiten die gepaard gaan met een brexit. Slechts één op de vijf bedrijven heeft al een uniek identificatienummer (EORI-nummer) aangevraagd. Nochtans is dat nodig om te importeren en exporteren.
De Croo trekt dan ook aan de alarmbel. ‘De overheid moet zijn huiswerk maken en zorgen dat de douane klaar is voor de brexit. Maar het is even belangrijk dat bedrijven zich zelf klaarmaken.’
Eind deze week valt er bij de 20.000 bedrijven een brief in de bus met een door de douane toegekend EORI-nummer. ‘Het enige wat bedrijven moeten doen, is laten weten welke persoon gemachtigd is voor de onderneming.’
De douane zal in een tweede fase contact opnemen met de belangrijkste 5.000 bedrijven in ons land die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, zodat alles zo vlot mogelijk verloopt.
Vooral kmo's slachtoffer
Vanmorgen zit De Croo alvast samen met alle werkgeversorganisaties, zodat zoveel mogelijk bedrijven maximaal voorbereid zijn op het ergste.
Volgens Hans Geeroms, die de brexit en de gevolgen ervan vanuit de Nationale Bank opvolgt, zijn het vooral Belgische kmo’s die het slachtoffer dreigen te worden. ‘De meeste kmo’s doen alleen zaken binnen de Europese Unie. Zij hebben nog nooit douaneformaliteiten gekend. Zij weten niets van de procedures, de richtlijnen en de kosten die eraan verbonden zijn.’ Geeroms verwacht dan ook dat veel kmo’s eieren voor hun geld zullen kiezen en het Verenigd Koninkrijk links zullen laten liggen.'
Meer info op de site van de Belgische douane.
Meest gelezen
- 1 5 favoriete aandelen van Alexander Roose: 'Met dit aandeel surf je op de renaissance van nucleaire energie'
- 2 Radiozender Nostalgie+ krijgt van regulator forse boete en ‘laatste kans’
- 3 Proximus 9 miljard minder waard in tien jaar, maar is dat de schuld van de CEO?
- 4 Grootste aandeelhouder Brussels Airport wil andere oorden opzoeken
- 5 De week die komt: formatie, Proximus, inflatie, EVS, olieprijs en Angela Merkel