Google-oprichters moeten gevaar van ChatGPT helpen bezweren
Nu met de hyperhulpvaardige AI-chatbot ChatGPT voor het eerst in decennia een geloofwaardige uitdager opstaat voor de zoekbusiness van Google, roept het bedrijf de hulp in van zijn oprichters om het gevaar te bezweren.
149 miljard dollar. Dat is hoeveel omzet Google, de zoekmachine van techreus Alphabet, vorig jaar in het laatje bracht. Het bedrijf uit Silicon Valley is al twee decennia heer en meester over al wie iets nodig heeft van het internet. Maar die dominantie staat onder druk.
Uitdager van dienst? ChatGPT, de slimme AI-chatbot waar het al weken vrijwel onafgebroken over gaat. Stel een vraag en het 'computerbrein' geeft er zo'n goed geformuleerd antwoord op dat het nauwelijks van menselijk advies te onderscheiden valt.
Hoe zal artificiële intelligentie (AI) de machtsverhoudingen in Silicon Valley veranderen? En wat betekent het voor uw job en uw dagelijkse leven? Blijf op de hoogte via onze website:
- Het jongste nieuws leest u in onze AI-blog, met updates van onze eigen artikels en verhalen uit andere media.
- Het overzicht van al onze artikels over het onderwerp vindt u in ons onlinedossier ‘De doorbraak van artificial intelligence’.
- Meer weten over systemen voor generatieve AI, zoals ChatGPT of Dall-E? Roel Verrycken geeft uitleg in zijn artikel ‘Als computers creatief worden’.
En dat baart veel mensen zorgen. Scholen weten zich nu al geen raad met het taalmodel, dat taken als boekbesprekingen en opstellen schrijven straks poepsimpel kan maken. En ook creatievelingen krabben zich in het haar. Als zo'n algoritme gedichten en liedjesteksten kan schrijven, moeten we het dan als creatief gaan beschouwen?
Maar niemand die zich dus meer zorgen maakt dan Google. Analisten van Morgan Stanley mogen dan stellen dat ChatGPT nog allesbehalve zo ver is dat het een in ons leven verankerd product als Google kan vervangen, bij de zoekreus zelf luiden volop de alarmbellen. CEO Sundar Pichai riep naar verluidt 'code rood' uit nadat ChatGPT werd publiek gemaakt en zette een turbo onder de plannen voor artificiële intelligentie.
Hulp
De urgentie is zo groot dat Google Larry Page en Sergey Brin, die Google in 1998 boven het doopvont hielden, weer aan tafel heeft geroepen om mee na te denken, schrijft The New York Times. Sinds de twee in 2019 hun operationele rol bij Google verlieten, werden ze er nog maar zelden gezien, ook al bleven ze de grootste aandeelhouders. Maar de voorbije weken maakte het duo weer zijn opwachting in de Google-gangen in Mountain View, Calfornië.
Page en Brin lieten er volgens de NYT hun licht schijnen op de AI-strategie van Google, pitchten enkele nieuwe ideeën om meer artificiële intelligentie in de zoekmotor te verwerken en gaven advies aan het management. Volgens het bericht zou Google dit jaar nog 20 AI-gerelateerde producten presenteren, én meer chatbot-mogelijkheden in zijn zoekmachine integreren.
Microsoft
De vaart is te begrijpen. Met het momentum op zak wil OpenAI - het bedrijf achter de slimme chatbot - doorpakken. Het werkt volgens mediaberichten aan een stevige kapitaalronde, waarbij Microsoft bereid zou zijn 10 miljard dollar te investeren. Microsoft was al een van de grootste financiers van OpenAI.
De softwarereus probeerde jarenlang zelf een vuist te maken met zijn eigen zoekmachine Bing, maar die slaagde er amper in marktaandeel van het almachtige Google af te snoepen. Met ChatGPT ruikt Microsoft zijn kans om Google alsnog het leven zuur te maken.
Meest gelezen
- 1 Installateurs digitale meter botsen op 37.000 gesloten deuren
- 2 Vakbonden schreeuwen moord en brand over 'pensioenroof', maar kloppen hun grieven ook?
- 3 Hogere lonen krijgen uitzicht op hoger wettelijk pensioen
- 4 Prijskloof tussen woningen met epc-score A en F stijgt fors
- 5 Autosalon herrijst uit zijn as met vertrouwd kortingenfestival