Gault&Millau bekroont Glenn Verhasselt van Sir Kwinten tot Chef van het Jaar
De culinaire gids Gault&Millau heeft de 33-jarige Glenn Verhasselt van de tweesterrenzaak Sir Kwinten uit Lennik bekroond tot Chef van het Jaar. Het vernieuwde Hof van Cleve krijgt meteen een topscore van 18 op 20.
De anonieme inspecteurs van de culinaire gids Gault&Millau hebben opnieuw ruim 1.400 restaurants in België en Luxemburg bekroond, waaronder 135 nieuwkomers en 163 stijgers. Samen met de verdeling van de Michelinsterren voor de beste restaurants is de publicatie van de Gault&Millau-gids op de Brusselse Heizel de jaarlijkse hoogmis voor het culinaire wereldje in ons land.
De titel van Chef van het Jaar gaat naar de 33-jarige Glenn Verhasselt van het restaurant Sir Kwinten in Lennik, dat een score van 17,5 op 20 krijgt. 'Glenn is zonder twijfel een van de primussen van zijn generatie', meldt Gault&Millau. 'Hij kookt klassiek maar elegant en is op 33 jaar al een van onze fijnste sauciers. Hij levert consistent gerechten af die een grote maturiteit en smaakbalans verraden.'
- Gastheer van het Jaar: Peter Van den Driesschen (Kelderman, Aalst).
- Italiaans restaurant van het Jaar: L’Angelo Rosso (Sint-Truiden).
- Aziatisch restaurant van het Jaar: Maïnoï (Braine-l’Alleud).
- Het mooiste terras: La Rigue (Knokke-Heist).
- Brasserie van het Jaar: La Table du Tribeca (Gerpinnes).
- Sommelier van het Jaar: Nicolas Campus (Les Gribaumonts, Bergen).
- Dessert van het Jaar: Marie Trignon (La Roseraie, Modave).
- De drie Ontdekkingen van het Jaar: Jean-Philippe (Ingelmunster) voor Vlaanderen, Babam voor Brussel en Maison - Lieu De Partage (Geldenaken) voor Wallonië.
Verhasselt kwam tien jaar geleden aan boord bij Sir Kwinten, dat in het voorjaar al beloond werd met een tweede ster in de Michelingids. De ouders van gastheer en sommelier Yanick Dehandschutter richtten de zaak in het Pajottenland in 2005 op als brasserie. 'Dat we ons in tien jaar van nul tot twee sterren ontplooiden, is het resultaat van de uitstekende samenwerking tussen Yanick en mezelf', zei Verhasselt daarover eerder dit jaar in De Tijd.
Lifetime achievement award
Opmerkelijk is Verhasselts prille leeftijd in een wedstrijd waarin de Jonge Chef van het Jaar ook nog eens apart bekroond wordt. 'Het is onze taak om zulke talenten snel onder de aandacht te brengen', zegt Gault&Millau. 'Ik had verwacht hier over tien jaar te staan, maar het is nu blijkbaar wat vroeger', zei Verhasselt. 'Ik ben er bijzonder gelukkig mee.'
Elliot Van de Velde (Entropy in Brussel), François Xavier-Simon (Bistrot Blaise in Marche-en-Famenne) en Alexander Verhoeven (Hert in Turnhout, Seir in Kasterlee en Bink in Turnhout) werden bekroond tot beste jonge chef-kok in respectievelijk Brussel, Wallonië en Vlaanderen. Jean-Pierre Bruneau van de gelijknamige voormalige driesterrenzaak in Brussel kreeg een lifetime achievement award.
Hof van Cleve
Voorts is opvallend dat Hof van Cleve in Kruisem meteen een topscore van 18 op 20 krijgt. Peter Goossens gaf de sleutels van de zaak - die van 2005 tot 2023 drie Michelinsterren had en sinds 2004 de hoogste score van 19,5 op 20 bij Gault&Millau - begin dit jaar door aan souschef Floris Van Der Veken. Die haalde in februari ook al meteen twee Michelinsterren binnen.
Andere belangrijke stijgers aan de top zijn Bozar in Brussel en La Table de Maxime in Paliseul, die 17,5 op 20 halen. Colette in Averbode, Cuines 33 in Knokke-Heist en Menssa in Brussel klimmen naar 17 op 20. Het Gentse Oak krijgt 16,5 op 20 en vier zaken behalen 16 op 20: Arden (Rochefort), Eed (Leuven), Nebo (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg). De hoogste nieuwkomers zijn Haut in Oostende (15,5 op 20), Le Beau Rivage by Curtis in Namen (14 op 20) en Quartz in Brussel (14 op 20).
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 4 Chaos in Zuid-Korea nadat president onverwacht staat van beleg heeft afgekondigd
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis