Veiligheid prioriteit nieuwe Afghaanse regering
(afp/reuters) - De nieuwe Afghaanse regering van Hamid Karzai wil de veiligheid in het land zo vlug mogelijk herstellen. Het ministerie van Defensie kreeg de opdracht een beroepsleger op de been te brengen. Somalische leiders maken zich zorgen over een mogelijke Amerikaanse aanval en ontkennen in alle toonaarden dat leden van Bin Ladens Al Qaeda-netwerk zich in hun land bevinden.
De strijd tegen de terreur en het herstel van de veiligheid zijn de prioriteiten van Hamid Karzai, die zaterdag aan het hoofd kwam van een overgangsregering met een mandaat van zes maanden. Het beroepsleger dat het ministerie van Defensie op de been moet brengen zal bestaan uit de strijders van de krijgsheren die tegen de Taliban hebben gestreden.
In afwachting van de oprichting van dit leger hebben lokale milities de opdracht gekregen jacht te blijven maken op gevluchte Taliban-strijders en strijders van Al Qaeda, het netwerk van Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september. De VS-troepen mogen van Karzai in het land blijven tot alle 'terroristische elementen' zijn geneutraliseerd.
Bin Laden blijft spoorloos. Woensdagavond was hij even te zien op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. In een videotoespraak, die twee weken geleden opgenomen is, beschuldigde hij het Westen ervan de islam te haten.
Intussen groeit de ongerustheid over nieuwe zelfmoordaanslagen door aanhangers van Al Qaeda. Volgens de Britse pers bestaat er een band tussen het netwerk van Bin Laden en Richard Reid, de man die zaterdag een schoenbom tot ontploffing trachtte te brengen aan boord van een vlucht van American Airlines tussen Parijs en Miami.
Reid zou verschillende jaren de moskee van Brixton in Londen hebben bezocht. Die moskee werd ook bezocht door Zacarias Moussaoui, de Fransman van Marokkaanse afkomst die de VS beschuldigen van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september.
Het hoofd van de moskee, Abdoulhaqq Baker, twijfelt eraan of Reid op eigen houtje heeft gehandeld. Volgens Baker werd Reid op pad gestuurd om een nieuwe kamikazetechniek uit te proberen. Vermoed wordt dat buiten Afghanistan nog steeds cellen van Al Qaeda actief zijn die in staat zijn zelfmoordaanslagen uit te voeren. De kans is groot dat de VS ook die cellen willen uitschakelen.
Een van de mogelijke volgende doelwitten van de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme is Somalië. Na de aanslagen van 11 september nam Washington de Somalische groep Al-Itihad al-Islamiya op in een lijst van groeperingen die banden hebben met Al Qaeda. Italië duidde Puntland, in het noordoosten van Somalië, aan als een mogelijk schuiloord voor uit Afghanistan gevluchte Al Qaeda-leden.
De Somalische president, Abdikassim Salad Hassan, ontkende woensdag dat zijn land onderdak biedt aan Al Qaeda-militanten. De president herinnerde eraan dat recente Amerikaanse delegaties in Somalië geen enkel bewijs hebben kunnen vinden van banden met Al Qaeda.
Somalië kent sinds 1991 geen stabiele centrale regering. Het land wordt gecontroleerd door de overgangsregering van Hassan en door talrijke plaatselijke krijgsheren. Ook Jama Ali Jama, de in november gekozen president van de Somalische autonome regio Puntland, riep de VS woensdag op geen aanval te lanceren op Puntland. Volgens de president bevinden zich geen terroristen in Puntland.
Jemen heeft zijn jacht op militanten van Al Qaeda uitgebreid door ook militanten van andere extremistische islamitische organisaties op te pakken.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts zet grote stap naar opvolging van zijn vader bij Katoen Natie
- 5 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot