Advertentie

Werkgevers keuren cao-voorstel distributiesector goed

Fedis, de werkgeversorganisatie van de distributiesector, heeft het cao-voorstel voor de sector goedgekeurd.

Dinsdag lieten de vakbonden (ACLVB, BBTK en LBC-NVK) al weten akkoord te kunnen gaan met het voorstel. Directeur-generaal van Fedis, Fons de Vadder, geeft toe dat het nieuwe voorstel duurder uitvalt dan het vorige, maar het loopt wel over een langere periode.

Het voorstel dat de werkgevers zelf naar voren geschoven hadden, ging uit van een loonsverhoging van 12,4 euro en een eenmalige premie van 74,4 euro. Dat voorstel werd echter eind november door de vakbonden van tafel geveegd en afgestraft met een nationale stakingsactie. Fedis maakte zich toen sterk dat de werkgevers niet dieper in de zakken konden tasten, omdat de marges van de warenhuisketens dan in het gedrang zouden komen.

Advertentie

Nu blijkt dat er met het recente voorstel van de sociaal bemiddelaar toch nog ruimte is. Dat voorstel vertrekt van een loonsverhoging in twee fasen (12,5 euro vanaf 1 februari 2002 en 7,5 euro vanaf 1 februari 2003) en een eenmalige premie van 100 euro. Daarnaast is er ook een regeling voor loopbaanonderbreking en deeltijdse arbeid uitgewerkt.

Fons de Vadder van Fedis legt uit dat de werkgevers wel tot het uiterste gegaan zijn, maar uiteindelijk hebben de drie betrokken paritaire comités het voorstel goedgekeurd. Vooral de duurtijd van de cao heeft de werkgevers over de streep getrokken, want die loopt over 15 maanden en niet over een jaar zoals gebruikelijk. "Het is inderdaad een duurder akkoord, maar het geldt wel voor 15 maanden. Bovendien staat uitdrukkelijk in de verklaring dat de onderhandelingen over de volgende cao niet voor 20 april 2003 zullen plaatsvinden. Dat betekent dat nieuwe voordelen niet voor 1 juli 2003 zullen kunnen ingevoerd worden. Bovendien hebben wij de garantie gekregen dat er op het niveau van de ondernemingen geen bijkomende onderhandelingen zullen gevoerd worden, tenzij de onderneming in moeilijkheden zit".

GDC

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud