Wat er écht gebeurt
Fred Wilson is een New Yorkse durfkapitalist en zijn blog AVC is één van mijn grote inspiratiebronnen. Hij blikt nu vooruit op de toespraak van president Obama donderdag. Gaat de president een oplossing hebben voor de werkloosheid? Wilson vreest van niet. Niet alleen Obama heeft wellicht geen oplossing, niemand in de regering of van zijn politieke tegenstanders heeft die oplossing.
Wilson verwijst in zijn post What Is Going On naar de Amerikaanse Post (één van de schaarse instellingen die nog respect krijgt van de Amerikanen, samen met kerken, lokale gemeenschappen, kleine bedrijven en techbedrijven).
De Post wordt geconfronteerd met neerwaartse druk op de inkomsten (het internet, nietwaar) en met opwaartse druk op de arbeidskost (toezeggingen inzake gezondheidszorg, pensioenen, jobs).
De Post is op die manier een samenvatting in het (relatief) klein van de problemen in de VS en West-Europa: een heel grote technologische omwenteling, die voor disruptie zorgt in grote sectoren en bedrijven. Vele van die bedrijven hebben verplichtingen op zich genomen die het heel moeilijk maken 'lean and mean' te zijn in deze tijden van snelle verandering.Die verplichtingen betekenen eigenlijk hun doodsteek.
Het is een tijd van transitie. Geen politicus kan dit stoppen. De oplossing komt naarmate nieuwe sectoren ontstaan, nieuwe vaardigheden worden geleerd, mensen die zich niet aanpassen van de arbeidsmarkt verdwijnen, hele instellingen en bedrijven verdwijnen die niet opgewassen zijn tegen de aardverschuivingen in de economie en de technologie.
Dat zal pijnlijk zijn. De overheid kan helpen, door mensen aan te moedigen zich voor te bereiden of om te schakelen. Door aan infrastructuur te werken die echt nodig is, eerder dan aan zinlone prestigeprojecten. Maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van elke burger zich rekenschap te geven van wat er echt gebeurt. Het zou dan ook echt helpen dat de politieke leiders dit allemaal uitleggen, in plaats van een macht voor te wenden die ze niet (meer) hebben.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Welke ETF's zijn het interessantst voor Belgische beleggers?