Advertentie

Wat brengt de komende week?

1 Het eerste grote beursexamen voor Johnny Thijs

Woensdag krijgt Johnny Thijs zijn grote vuurdoop voor de financiële wereld. Hij is al tien jaar ceo van Bpost en heeft over die periode ‘tante post’ een straf parcous laten afleggen. Maar woensdag pakt Thijs voor het eerst uit met halfjaarcijfers sinds hij op 21 juni het krijtje mocht vasthouden om op het bord van Euronext de eerste koers op te tekenen.

Advertentie

Anderhalve maand later staat nog steeds min of meer dezelfde koers op het bord. Dat wijst er op dat de begeleiders van Bpost in tegenstelling tot de Oostenrijkse post - die ook woensdag met resultaten komt - weinig potentieel ‘op tafel lieten liggen’ voor de tienduizenden intekenaars. Of anders voerde JPMorgan als ‘koersstabilisator’ wel héél goed zijn werk uit.

Het potentieel moet dus van de resultaten komen. Prognoses voor de halfjaarcijfers zijn er niet, maar waarschijnlijk liggen die in lijn met die van het eerste kwartaal en de prognoses voor 2013: een licht hogere omzet bij een bedrijfsmarge rond 17 procent.

2 De week van de Belgische financiële spelers

Het gros van de Belgische financiële spelers komt met cijfers. Woensdag zijn Dexia en het Nederlandse ING aan zet. Bij Dexia zijn dieprode cijfers een zekerheid. De restbank is zelfs als er voor de rest niets fout gaat operationeel stevig verlieslatend en daar komt nog een boekhoudkundige minwaarde van 450 miljoen bij op rentederivaten. De verliezen op Detroit en de afsgesprongen gesprekken over de verkoop van Dexia Asset Management stemmen ook niet vrolijk.

Donderdag sluit KBC de rij. Hier rekenen analisten op een nettowinst van 379 miljoen. Exclusief de resterende crisis erfenis en meer- of minwaarden op eigen schuldpapier zou de ‘aangepaste’ nettowinst op 362 miljoen liggen.

3 Hoe sterk krikt Delhaize zijn winstmarges op?

Advertentie

Donderdag komt Delhaize met kwartaalcijfers. Op nieuws over een nieuwe CEO is het waarschijnlijk even wachten. Dus is het bij de supermarktketen uitkijken naar de marges bij dochter Delhaize America.

Ondanks een negatief kalendereffect - de piekverkopen rond Pasen vielen een kwartaal eerder - zou de marge van 3,3 naar 3,6 procent stijgen. Dit na de verkoop van de kleinere ketens, die 1,8 miljard dollar omzet maar geen winst aanleverden

4 De trieste tweede recessieverjaardag in Rome

Terwijl de rest van de eurozone stilaan uit de recessie lijkt te krabbelen en dat voor België al het geval is, lijkt minstens in één land de krimp eeuwig te duren: Italië. Op dinsdag 6 augustus publiceert Istat, het Italiaanse bureau voor de Statistiek, de raming voor het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal.

De meeste economen denken wel dat de krimp mildert, maar daar houdt het dan ook op. JPMorgan bijvoorbeeld denkt dat de derde economie van de eurozone nog eens 0,5 procent krompt. Dat zou meteen de achtste daling op rij zijn en de status van Italië als de ziekste man in een zieke muntunie betonneren.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De belangrijkste reden voor het lagere aanbod van huurwoningen is het feit dat beleggers in het voorjaar van 2022 zijn afgehaakt.
‘Krapte op huurmarkt is historisch groot’
Terwijl de vraag naar huurwoningen blijft stijgen, is het aantal aangeboden huurpanden in 2024 gedaald. ‘Voor elke nieuwe huurder blijven 33 kandidaten met lege handen achter.’
Gesponsorde inhoud