Waarom IBA zijn grootste klap ooit kreeg
Nu het ooit zo mooi geasfalteerde groeipad een kasseistrook geworden is, incasseert de wereldmarktleider in protontherapie zijn grootste klap sinds de beursgang in 1998.
Voor de tweede keer in een goede maand krijgt IBA een opdoffer van jewelste. Spijts een dot van een winstwaarschuwing in juli leert het halfjaarrapport dat de toestand bij de wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding nog dramatischer dan gedacht is.
Meer bepaald blijken de problemen niet alleen intern - een slecht beheer van een sterke groei - te zijn, maar ook extern. Een zwakkere 'pijplijn' aan nieuwe orders voor protontherapiecentra en scherpere concurrentie.
'Blijkbaar is het Amerikaanse Varian er na jaren van slecht beheer in protontherapie eindelijk in geslaagd een te duchten concurrent te worden', merkt KBC Securities-analist David Vagman op. Hij verlaagt in één trek zijn koersdoel met 57 procent, van 44 naar 19 euro.
De beleggersreactie was navenant: het aandeel dondert op de Brusselse beurs 35 procent lager naar 20 euro. Bij die koers noteerde de voormalige beleggerslieveling 65 procent onder de recordkoers van mei (56,94 euro), vóór CEO Olivier Legrain de eerste van intussen drie winstwaarschuwingen uitstuurde.
De koersval is met ruime voorsprong het grootste dagverlies sinds IBA in 1998 naar de beurs trok. Het vorige 'record' dateerde van 20 september 2002, toen het aandeel - ook al na een stevige winstwaarschuwing - 20,9 procent verloor.
Dat beleggers capituleerden, blijkt uit het handelsvolume: dat was met 1,75 miljoen stuks 20 keer drukker dan het gemiddeld dagvolume van 90.000 stuks over de voorbije 12 maanden.
Zo'n opdoffer is niet onlogisch. Ten eerste geeft een management dat in goed drie maanden drie keer waarschuwt niet echt de indruk grip op de situatie te hebben. Bovendien noteert het aandeel ondanks de ruime halvering nog altijd niet goedkoop. De verwachte winst is namelijk nog méér gezakt.
1. Exit radiofarmacie :
2. Legrain Ceo :
3. Nieuwe start:
4. Succes in China
5. ProteusONE scoort
6. Zonnige vooruitzichten
7. Forse winstgroei in zicht
8. Eerste winstwaarschuwing
9. Tweede winstwarschuwing
Kasseistrook
Bij de piek in mei noteerde IBA tegen meer dan 40 keer de bedrijfswinst over 2016 (1,24 euro per aandeel), omdat beleggers het beloofde groeipad van de komende jaren in de koers verrekenden. Dat groeipad is nu in een kasseistrook veranderd.
Begin dit jaar voorspelde IBA nog minstens 15 procent groei in 2017 en minstens 10 procent in 2018, bij winstmarges van minimum 11 en 13 procent. Vertrekkende van de 329 miljoen omzet over 2016 hadden beleggers uitzicht op minstens 54 miljoen bedrijfswinst (1,81 euro per aandeel) in 2018, bijna de helft meer dan de 37 miljoen over 2016.
Drie winstwaarschuwingen later zal 2018 in het beste geval zo'n 30 miljoen bedrijfswinst (1 euro per aandeel) opleveren, 45 procent minder en ook een vijfde lager dan in 2016. Of in het slechtste geval 17 miljoen (0,57 euro per aandeel) - twee derde minder dan de oorspronkelijke belofte. Gelet op het geschokte vertrouwen lijkt dat het scenario dat beleggers het meeste kans toedichten.
Anders gesteld: begin mei noteerde IBA tegen 29 keer de verwachte bedrijfswinst over 2018, nu - ondanks de halvering - tegen 25 à 44 keer de verwachte winst.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU
- 5 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden