Van 44 over 19 naar 26 euro in drie dagen
Niet alleen de koers van de Waalse specialist in protontherapie IBA swingt alle kanten uit, ook de prognoses voor het aandeel van analisten lijken op een wipplank te zitten.
KBC Securities verhoogde maandag het koersdoel voor de kankerbestrijder van 19 naar 26 euro. Pas donderdag had analist David Vagman het koersdoel met 57 procent teruggebracht van 44 naar 19 euro, nadat IBA erg magere halfjaarcijfers en prognoses had opgebiecht.
‘In amper zes maanden heeft IBA zijn doelstellingen verhoogd, jongstleden in maart, en nadien drie winstwaarschuwingen uitgestuurd. Dat heeft zowel ons als veel beleggers in verwarring gebracht’, legt Vagman uit.
‘Maar we denken dat het management vorige week toch een goede beurt maakte, met nieuwe, weliswaar tegenvallende maar realistische verwachtingen op korte en middellange termijn.’
Discounted cashflow
Met een aandeel als IBA, waarbij vooral met de toekomstige groei rekening wordt gehouden, ontlokt de wijziging van enkele procentpunten in de prognoses tot 2035 een drastische wijziging in de waardering volgens de discounted cashflow-methode. Die gaat uit van de toekomstige cashstromen en de kapitaalkosten om die te realiseren.
Tot voor de halfjaarcijfers ging Vagman ervan uit dat protontherapie tegen 2035 een marktaandeel van 9 procent in de kankerbestrijding zou veroveren. Dat bracht hij terug tot 4 procent, om het na de conferencecall weer te verhogen tot 6 procent. Intussen legt de Amerikaanse concurrent Varian via een agressieve prijszetting voor centra met meerdere kamers IBA het vuur aan de schenen.
‘Die strategie heeft één doel: tijd geven aan zijn ingenieurs om een echte compacte oplossing te ontwikkelen vooraleer IBA die markt helemaal inpalmt’, stelt Vagman. Hij gaat ervan uit dat Varian tegen 2020 een eenkamer-alternatief klaarheeft. IBA’s marktaandeel zou dalen van ruim 50 naar 35 procent. Om weer groei te zien, is het zeker nog twee jaar wachten.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU
- 5 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit