Advertentie

Superbelegger is ‘magic touch’ kwijt

De legendarische vermogensbeheerder Bill Miller stopt in de lente van 2012 met het beheer van Legg Mason Capital Management Value Trust. Dat fonds is het vlaggenschip van het beurshuis Legg Mason. Miller blijft wel voorzitter van Legg Mason.

De bekende belegger zit al sinds 1982 aan het roer van het fonds. Tot 2005 waren zijn resultaten verbluffend. Van 1991 tot dan klopte het fonds ieder jaar de referentie-index S&P500. Dat is een unieke prestatie. Miller kreeg prompt ronkende titels zoals ‘fondsbeheerder van het decennium’ in de jaren 90.

Sinds 2006 lukt het niet meer voor Miller. In de voorbije vijf jaar kon zijn fonds nog slechts een keer de index kloppen. Erger is de enorme averij die Miller in 2008 opliep. De Lehman-crash trof zowat alle traditionele beleggingsfondsen, maar het Value Trust kreeg een gigantische pandoering. In de achttien maanden van september 2007 tot maart 2009 verloor het 72 procent.

Advertentie

Het duurt jaren om een dergelijk verlies te boven te komen. Ter vergelijking: de S&P500 noteert vandaag 15 procent onder zijn peil van eind 2006. Millers fonds zit er 46 procent onder.

Over and out dus voor Bill Miller. Sam Peters volgt hem op aan het hoofd van Value Trust.

De eerloze exit van Miller straalt ook wat af op het financiële weekblad Barron’s. Die stelde Miller enkele jaren geleden op in zijn ‘beleggingsploeg van de eeuw.’ In 2009 nog voorspelde Barron’s een glorieuze comeback van Miller, met een portret van de man op de cover, onder de aanlokkelijke kop ‘It’s Miller Time’ en met de boodschap: ‘Schrijf Bill Miller niet te vroeg af.’

Bill Miller is niet de enige belegger die bovennatuurlijke krachten werd aangemeten maar wiens glazen bol plots niet meer werkte. In maart 2000 gaf Julian Robertson, de oprichter en beheerder van het Tiger-hefboomfonds, er de brui aan nadat hij de dotcom-zeepbel totaal gemist had.

‘Het heeft geen zin nog langer risico’s te lopen voor onze cliënten in een markt waarvan ik eerlijk gezegd geen snars begrijp’, zei de topbelegger toen. Robertson had enorme pech, want op het einde van diezelfde maand begon de technologiesector aan een langdurige steile val. Vandaag is Robertson in ere hersteld. Maar het lijstje van tien beste beleggers haalt hij niet meer.

Hieronder een lijstje van de tien beste beleggers aller tijden, in april 2011 opgesteld door de website The College Investor

Advertentie

 - John Bogle – ‘vader’ passief beleggen, Vanguard

- Warren Buffett – U weet wel, Berkshire Hathaway

- Philip Fisher  - ‘vader’ groeiaandelen

- Benjamin Graham – ‘vader’ beurswaarderingsregels

- Bill Gross – ‘s werelds grootste obligatiebelegger

- John Templeton – ‘vader’ modern beleggingsfonds

- Carl Icahn – ‘vader’ aandeelhoudersactivisme

- Peter Lynch – Magellan Fidelity

- George Soros – Quantum hefboomfonds

- Michael Steinhardt – ‘vader’ buitenbeurstransacties

 Bron: The College Investor

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Paul Gheysens richtte in 1985 Ghelamco op en bouwde het uit tot een van de grootste vastgoedontwikkelaars van het land.
Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
In veertig jaar tijd bouwde de boerenzoon Paul Gheysens zijn familiebedrijf Ghelamco uit tot een van de belangrijkste en bekendste vastgoedontwikkelaars van België. Net nu zijn imperium in woelig water zit, staat hij voor een dubbele generatiewissel. Portret van een brutale visionair met een neus voor opportuniteiten.
Gesponsorde inhoud