Advertentie

Sjoemelhandelaren en Delta One

Delta One: het lijkt de naam voor een militaire elite-eenheid, maar eigenlijk gaat het over slimme bankmensen die weer eens een bron van extra inkomsten trachten aan te boren.

"Delta One" slaat op technieken om het rendement dat wordt gehaald met een bepaald actief (aandelen, grondstoffen... ) na te bootsen, maar door het inzetten van andere effecten (het principe van synthetische Exchange Traded F'unds). Een concreet voorbeeld: een hedgefonds heeft een specifieke aandelenpositie en wil een mogelijke nadelige koersbeweging exact compenseren. Het fonds kan dan een beroep doen op een Delta One desk die een constructie bouwt die de gevraagde indekking levert.

De Delta One-specialisten hebben er belang bij dat nog net iets efficiënter te doen dan de klant vraagt. De extra-return is dan voor hun instelling (en voor hen neem ik aan, dankzij hun renumeratiesysteem).

Advertentie

 Klinkt allemaal hoogtechnologisch en dat is het ook, er komen ook vaak heel wat computerkracht en algoritmes bij kijken. En blijkbaar is het voldoende ingewikkeld en ontransparant om mensen zoals Kweku Adoboli bij UBS een verlies te laten boeken van 2 miljard dollar, zonder dat hij toestemming had op die schaal te gokken. 

Dat was tenminste het beeld dat we de voorbije uren kregen. Een Delta One-specialist die zich verslikte in de onverwachte evolutie van de Zwitserse frank en met ongeoorloofde transacties zijn toestand (en die van de bank) nog verergerde. Inmiddels is er twijfel over die versie: de BBC vernam dat het verlies niet zozeer te maken had met Delta One, maar met vele kleinere transacties waarbij de trader zijn kennis van de controleprocedures zou gebruikt hebben om zijn verliezen te verbergen. 

Hier een selectie van enkele lezenswaardige blogposts over Delta One, UBS en machtige zakenbanken in het algemeen: 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Paul Gheysens richtte in 1985 Ghelamco op en bouwde het uit tot een van de grootste vastgoedontwikkelaars van het land.
Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
In veertig jaar tijd bouwde de boerenzoon Paul Gheysens zijn familiebedrijf Ghelamco uit tot een van de belangrijkste en bekendste vastgoedontwikkelaars van België. Net nu zijn imperium in woelig water zit, staat hij voor een dubbele generatiewissel. Portret van een brutale visionair met een neus voor opportuniteiten.
Gesponsorde inhoud