Advertentie

Roubini: goud is geen redmiddel tegen falend overheidsbeleid

Vorige week meldden we dat volgens Nouriel Roubini het goud zich ontwikkelt zoals de subprime-zeepbel, alleen erger. In een nieuwe reeks tweets gaat de New Yorkse professor (foto Bloomberg) op Twitter ook in de clinch met goud-aanhangers over het macro-economische potentieel van goud. Zou goud voor meer prijsstabiliteit zorgen? Minder hevige cycli? Meer fiscale verantwoordelijkheid? Hij bestrijdt het allemaal. 

Iemand merkt op dat de stabiliteit op lange termijn van de prijzen in een goudstandaard--systeem veel hoger was. Nouriel zegt dat er grote volatiliteit was met frequente destructieve deflatoire periodes en financiële crisissen.

Advertentie

Regeringen die er op los belasten, hoeven zich niet in te huden voor welke weeldevorm dan ook. Dus kunnen ze ook het goudbezit belasten.

De cruciale denkfout van de goudaanhangers is volgens hem dat goud niet bij machte is fiscale roekeloosheid in te tomen, evenmin als fiat geld dat kan. Het goud is ontwaard (nvdr. door overheden) doorheen de geschiedenis.

Het argument van de ontwaarding van muntstukken geldt niet alleen wanneer de staat de munten uitgeeft.

Regeerders kunnen het goudpercentage van munten manipuleren, maar in de geschiedenis trad er ook inflatie op omdat er extra goud werd opgedolven.

Tot slot de vraag die ook aan Bernanke werd voorgeled: is goud geld? Nee, zegt Roubini, want geld heeft drie vereiste functies: 1) betaalmiddel zijn 2) rekeneenheid en 3) een manier om waarde op te slaan. Het goud voldoet aan 3) maar niet aan de twee eerste vereisten.

Bij het illustratiemateriaal dit essay over Economische en Financiële crisissen in het 16de eeuwse Europa door Charles P. Kindleberger.

Advertentie

Een kritiek op pogingen het goud in te voeren als wettig betaalmiddel in A Critique of Pure Gold door Barry Eichengreen in The National Interest. 

Uiteraard verwijst hij ook naar zijn eigen boek over Crisis Economics met een geschiedenis van financiële crisissen. 

Zo legt hij uit dat de Grote Depressie werd veroorzaakt door "voodoo economics" zoals het blinde vertrouwen in de vrije markt wel eens wordt genoemd. 

Met een lijstje van financiële crisissen van voor het oprichten van de Federal Reserve (een sneer naar diegenen die vinden dat de Fed maar beter wordt afgeschaft):

Voor een overzicht en mindmap over het gouddebat zie onze eerdere post Goud en Peak Oil

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Wunsch' wensen voor 2025? 'Een regering in België en vrede in Oekraïne, maar op aanvaardbare voorwaarden voor de Oekraïners. En een rit met Trump die niet te bumpy wordt.'
Pierre Wunsch: 'Zeggen dat je alles oplost met meer Europa is intellectuele luiheid'
Als we niet bereid zijn ook de harde kant van het Amerikaanse model over te nemen, moeten we volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, leren daar de gevolgen van te dragen. 'De pessimistische visie is dat we ons zullen specialiseren in toerisme en het Disneyland van de wereld worden.'
Gesponsorde inhoud