Rekenen met Leasinvest
Het was een tijdje geleden, maar met Leasinvest voert er nog eens een vastgoedbevak een kapitaalverhoging door waar ook de kleine aandeelhouders mee op kunnen intekenen.
Bevaks zijn met hun hoge en stabiele dividendrendement 'hot' en noteren doorgaans tegen een stevige premie ten opzichte van de waarde van hun portefeuille.
De bevak wil met de kapitaalverhoging de strategiewijziging, met grotere klemtoon op retail en op Luxemburg, doorzetten (op de foto het Rijksarchief aan de Coupure in Brugge, een recent gebouw van Leasinvest RE). Via de uitgifte van 926.038 nieuwe aandelen hoopt Leasinvest Real Estate 60,7 miljoen euro op te halen.
Bestaande aandeelhouders kunnen per bestaande 13 aandelen op 3 nieuwe intekenen, tegen 65,5 euro per stuk. Dat is een korting van 11,6 procent op de slotkoers van maandag.
Van die slotkoers (76,20 euro) is wel het proratadividend over boekjaar 2013 afgetrokken waar de nieuwe aandelen geen recht op zullen hebben. Aangezien dat dividend op bruto 4,45 euro geschat wordt, zal het dividend van 1 januari tot 25 juni waarschijnlijk bruto 2,14 euro belopen.
Woensdag bij de start van de handel gaat immers niet alleen het inschrijvingsrecht om bij voorkeur in te tekenen op de nieuwe aandelen - coupon nummer 15 - van de koers af. Maar ook coupon nummer 16, die recht geeft op het proratadividend over 2013.
Vanaf woensdag voorbeurs noteert het aandeel Leasinvest dus dubbel ex-dividend. De startkoers van de nieuwe aandelen is - op basis van de koers van maandagavond - 72,455 euro. Wie 13 oude aandelen van 74,06 euro (slotkoers minus proratadividend) bezit en gebruik maakt van zijn voorkeurrecht om 3 aandelen te kopen tegen 65,5 euro per stuk, zal na afloop van de kapitaalronde immers 16 aandelen bezitten die gemiddeld 72,455 euro kostten.
De theoretische startkoers van het inschrijvingsrecht - dat tijdens de kapitaalverhoging van 5 tot 19 juni ook verhandeld kan worden op Euronext - bedraagt op dit ogenblik 1,605 euro. 4,333 inschrijvingsrechten geven immers recht om in te tekenen op 1 aandeel tegen 65,5 euro in plaats van 72,455 euro. Dat is een voordeel van 6,955 euro of 1,605 euro per recht.
Dankzij het verhandelbare inschrijvingsrecht zullen 'arbitragisten' er waarschijnlijk voor zorgen dat de theoretische prijs van het inschrijvingsrecht niet té ver van de effectieve koers afwijkt. Niet uitgeoefende inschrijvingsrechten worden op 20 juni als 'scrips' aan grote beleggers geveild, de opbrengst vloeit na aftrek van kosten naar de aandeelhouders.
Hebt u bijvoorbeeld 100 aandelen Leasinvest, dan kunt u met 91 voorkeurrechten intekenen op 21 nieuwe aandelen. Dat kost u 1.375,5 euro (21 x 65,5 euro). De negen resterende rechten kunt u tussen 5 en 19 juni op de beurs verkopen, of op de 20ste als scrips laten veilen.
Of u kunt als grote Leasinvest-fan op de beurs vier rechten bijkopen om aan 13 te raken en een extra 22ste aandeel tegen korting te kunnen kopen. Of u kunt natuurlijk als u geen cash in de bevak wil stoppen uw 91 rechten allemaal verkopen, maar dan moet u uzelf best de vraag stellen of u überhaupt nog wel in Leasinvest wil beleggen.
U ziet het: wie aandeelhouder in een bevak wil zijn, moet wat kunnen hoofdrekenen.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Welke ETF's zijn het interessantst voor Belgische beleggers?