'QE3 is nu ons basisscenario'
Een overzicht van de reacties van economen op de mededeling van de Federal Reserve dinsdagavond.
- QE3 is nu ons basisscenario. Waarom? Omdat in de mist van de Fed-aankondiging verloren is gegaan dat we opnieuw in een recessie glijden. En wat de Fed woensdagavond heeft gedaan is absoluut ‘powerless’. De markt zal ontwaken met een kater en vragen om wat ze altijd vraagt: MEER. (Goldman Sachs)
- De lagere economische vooruitzichten, de verwachting dat de inflatiedruk zal matigen en de bereidheid om andere beleidsopties te gebruiken (... continue to assess the economic outlook in light of incoming information and is prepared to employ these tools as appropriate) wijzen erop dat verdere economische zwakte kan leiden tot een QE3. (Barclays Capital)
- Gelet op de pessimistische toon in de economische vooruitzichten, kan je je afvragen waarom de Fed niet meer beleidsmaatregelen heeft getroffen in plaats van enkel zijn taal wat aan te passen. De Fed had ook nog kunnen kiezen om de looptijd van zijn treasury-portefeuille te verlengen zonder de balans van de Fed verder te verzwaren. Het antwoord ligt waarschijnlijk bij het ongebruikelijk hoge aantal dissidenten. Bernanke kon geen consensus vormen om meer uit de kast te halen, voorlopig toch niet. (Credit Suisse)
- Van alle beslissingen die de Fed de voorbije jaren heeft genomen, is dit waarschijnlijk de allerstomste. De markt interpreteert de woorden om het nulrentebeleid verder te zetten tot midden 2013 als onvoorwaardelijk. Maar die belofte is niet onvoorwaardelijk. ‘The Committee currently anticipates that economic conditions … are likely to warrant …’ Als de situatie plots wijzigt en inflatoire druk de kop opsteekt en toch een strakker monetair beleid rechtvaardigt, wat dan? De Fed riskeert in zo’n situatie zijn geloofwaardigheid te ruïneren. (Pierpont Securities)
- Deze commitment verkleint de flexibiliteit van de Fed. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom drie Fed-leden hebben tegengestemd. (UniCredit)
- Met zo'n grote dissidentie, heeft de harde belofte voor een lang nulrentebeleid niet de geloofwaardigheid om via duurzame lagere langetermijnrentes voor enige stimulus te zorgen. (Rob Carnell, ING)
Jan De Schamphelaere
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken