Advertentie

‘Obligaties zijn heel risicovol'

Jean-Charles Mériaux. ©DNCA

De hoofdstrateeg van DNCA Finance heeft zijn vlaggenschipfonds vrijwel immuun gemaakt voor een rentestijging. 'We zien de Duitse rente verdubbelen in zes maanden.'

Jean-Charles Mériaux speelt als hoofdstrateeg van DNCA Finance een grote rol in het beheer van het vlaggenschipfonds DNCA Invest Eurose. Mériaux is zeer negatief over obligaties en wacht geduldig op een terugval van de markten om koopjes te doen.

‘Het ziet ernaar uit dat de economie in de eurozone dit jaar met 2,2 procent zal groeien. 2017 wordt daarmee mogelijk opnieuw een jaar waarin de Europese economie sneller groeit dan de Amerikaanse. Daarnaast spreken we in de eurozone over een inflatie van 1,5 procent. Bijgevolg geniet de eurozone een nominale groei van 3,7 à 3,8 procent. Het is lang geleden dat we zo’n groei kenden.’

Advertentie

We houden heel veel cash aan. Bij gebrek aan hevige koersbewegingen zijn er geen instapmomenten.

Jean-Charles Mériaux
DNCA Invest Eurose

Die hoge groei in de eurozone vloekt met de lage rente op lange termijn. ‘In Duitsland heb je 4 procent nominale groei en een tienjaarsrente van 0,45 procent. Dat betekent dat wie in Duitse obligaties belegt, enorme risico’s neemt. Wij zien de Duitse rente binnen zes maanden ruim verdubbelen tot 1 procent.’ Vandaag wordt de lange rente laag gehouden door de maandelijkse aankopen van de Europese Centrale Bank. Maar die aankopen worden allicht afgebouwd vanaf begin volgend jaar.

©MEDIAFIN

Als de lange rente gaat stijgen, dan zakken de koersen van obligaties, vooral die met een lange looptijd. ‘Wij werken vooral met korte looptijden. Als de lange rente met 1 procentpunt stijgt, zal onze obligatieportefeuille met slechts 1 procent dalen’, zegt Mériaux. Ongeveer de helft van het fonds bestaat uit obligaties.

En liefst 10 procent bestaat uit cash. ‘De voorbije maanden zagen we 600 miljoen euro aan netto-instromen. Dat geld staat te wachten op een rekening. Bovendien komen veel van onze obligaties volgend jaar op de vervaldag. In theorie kan onze cashpositie dan stijgen tot 16 procent. Maar we hopen op opportuniteiten. De voorbije maanden waren die kansen er gewoonweg niet. Er is geen volatiliteit in de marken. En als er geen volatiliteit is, zijn er ook geen instapkansen.’

DNCA Finance

DNCA Finance is een Franse fondsenboetiek die het levenslicht zag in 2000. Het heeft zijn zetel op de Place Vendôme in Parijs, naast de bekendere rivaal Carmignac.

Het vlaggenschipfonds is DNCA Invest Eurose, een defensief gemengd fonds met bijna 9 miljard onder beheer (jaarrendement 5,3% op vijf jaar). Daarnaast oogst ook DNCA Invest Evolutif succes, een flexibel gemengd fonds dat meer in aandelen kan beleggen (jaarrendement 7,4% op vijf jaar).

In België zijn de fondsen vooral populair in tak23-verzekeringen. Naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Luxemburgse sicav gaf DNCA gisteren in Brussel een seminarie voor een vierhonderdtal makelaars.

De keuze voor cash heeft een prijs, zegt Mériaux. ‘Op dit moment zitten wij op afgerond 1 miljard euro cash. Dat kost ons 0,4 procent negatieve rente per jaar. Een prijs die we graag betalen, in ruil voor de mogelijkheid te kopen als we willen.’ Volgens Mériaux is cash de enige veilige haven. ‘Vluchten naar obligaties omdat je schrik hebt voor een beurscrash is crazy. Dan ga je van het ene risico naar het andere.’

Rommelobligaties

Als de rente stijgt, heeft dat een effect op meerdere activaklassen. En dan wil DNCA Finance klaarstaan om te kopen. ‘Een rentestijging kan paniek veroorzaken in de markt van hoogrentende obligaties (ook rommelobligaties genoemd, red.)’, illustreert Mériaux.

Voorts zijn volgens DNCA Finance aandelen die tegen een hoge waardering noteren kwetsbaar. ‘Hoe hoger de waardering, hoe groter de impact van een rentestijging’, zegt Mériaux.

Advertentie

‘Aandelen als SAP of Adidas vinden we zeer duur. We verkiezen aandelen die meer profiteren van de hoogconjunctuur en goedkoper noteren. Een mooi voorbeeld is Saint-Gobain. De Franse glasproducent heeft de voorbije magere jaren hard moeten werken aan de kosten en kan nu voluit profiteren van het herstel van de Europese bouwsector.’ DNCA Invest Eurose belegt maximaal 35 procent in aandelen.

Mériaux verwacht geen heil van buitenlandse munten, integendeel. ‘Door de sterke prestatie van de eurozone verwachten we dat de euro verder zal klimmen tegenover de dollar. Vergeet niet dat Amerikaanse beleggers - die twijfelen door het beleid van Trump - en Britse beleggers - onzeker door de brexit - beleggingen in euro aantrekkelijk vinden.'

'Daarom lopen Europeanen die buiten de eurozone beleggen een wisselkoersrisico. En denk niet dat een euro van 1,20 dollar veel problemen veroorzaakt bij bedrijven. Wij hebben zonet redelijk wat meetings met CEO’s achter de rug en de euro-dollarkoers was geen zorg.’

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bart De Wever (N-VA) zag zijn opdracht vorige week verlengd worden door koning Filip.
Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
België krijgt uitstel voor het indienen van zijn begrotingsplan bij Europa. De Europese Commissie stuurt deze week een brief waarin ze daarvoor de goedkeuring geeft. De nieuwe deadline ligt in april, maar dan moet ons land wel echt netjes alles inleveren.
Gesponsorde inhoud