Advertentie
analyse

Holdings kloppen Bel20 met verve

De intrinsieke waarde van GBL, de holding achter Albert Frère, steeg dit jaar met 21 procent. En het is de holding met de meeste positieve aanbevelingen achter haar naam. ©Photo News

Vrijwel alle Belgische holdings hebben er een puik eerste halfjaar op zitten. Ze slaagden erin hun intrinsieke waarde gemiddeld met 15 procent te doen groeien en kloppen daarmee met gemak de Bel20-index.

Deze week gaven de laatste gediversifieerde holdings op de Brusselse beurs de beleggers inzage in hun prestaties over de eerste zes maanden van het jaar. De winsten namen fors toe, wat het beste belooft voor de dividenden volgend jaar. Bij holdings - dat zijn investeringsmaatschappijen die in meerdere bedrijven beleggen - is vooral de evolutie van de intrinsieke waarde van belang: de som van alle investeringen en cash min de schulden. Aangezien de holdings hun recentste aan- en verkopen hebben gerapporteerd, maakten we een raming van die waarde met de koersen van deze week.

©Mediafin

Wie zijn karretje aan dat van de holdingbonzen koppelde, zal het zich niet beklagen. De investeringsmaatschappijen slaagden erin hun intrinsieke waarde jaar op jaar gemiddeld 15,4 procent te laten aandikken. Dat is 7,5 procentpunten beter dan de Bel20 , die 7,9 procent hoger prijkt dan een jaar geleden. Bovendien zijn dat cijfers zonder rekening te houden met de uitgekeerde dividenden. Met een gemiddeld dividendrendement van 2,63 procent bruto - of 1,84 procent nadat vadertje staat is gepasseerd - verwennen de holdings ook de couponminnaars.

Advertentie

De gemiddelde korting tegenover de intrinsieke waarde is wegens de zomerblues op de beurzen onlangs weer wat opgelopen tot 18,4 procent. U koopt met andere woorden via een holding alles wat er in zit tegen een stevige soldenprijs. Hoe staan de individuele holdings op het koersenbord ervoor? Een overzicht.

Ackermans & van Haaren

Baggerschepen van DEME aan het werk in Singapore
Baggerschepen van DEME aan het werk in Singapore ©DEME

Bij het Antwerpse Ackermans & van Haaren speelde de marinetak de valse toon in een anders behoorlijk halfjaarrapport. Vooral de baggeraar DEME heeft het lastig wegens de sterke concurrentie en het uitstel van enkele projecten in het Verre Oosten. Hoewel de bedrijfscashflow in het eerste halfjaar nog toenam voor DEME, zakte de nettowinst met 18 procent. Gelukkig presteerde de bouwtak van CFE wel uitstekend, en vielen er zoals in het verleden geen lijken uit de kast bij grote projecten. De nieuwe strategie van CFE onder het bewind van Ackermans om veel voorzichtiger te zijn met aanbestedingen levert duidelijk vruchten op.

De privatebankingdochter Delen zette de sterkste groei neer in het Ackermans-imperium. Het beheerde vermogen kende de sterkste toename ooit. Ook zusterbank J. Van Breda scoorde goed. Klanten parkeerden er 13 miljard euro, een stijging met 600 miljoen sinds Nieuwjaar. Daardoor wordt de financiële tak almaar belangrijker voor de holding. De banken zijn met een belang van naar schatting 38 procent van de intrinsieke waarde zowat even groot als de marine- en de bouwafdeling.

Ackermans slaagde erin zijn geschatte intrinsieke waarde in één jaar met ruim een kwart te laten aangroeien. ‘Toch gaan we niet verder dan de aanbeveling om de aandelen bij te houden’, stelt ING-analist Giel-Jan Triest. ‘In de eerste plaats zullen de winstramingen niet stijgen wegens de waarschuwing voor een tragere omzetgroei bij CFE. Ten tweede lijkt de waardering fair. Het aandeel noteert tegen 17,5 keer de winst over 2017, en 15 keer de geschatte winst van 2018.’ Ook de andere analisten hanteren een ‘houden’-advies voor Ackermans.

Bois Sauvage

Bois Sauvage wist zijn nettowinst te verzevenvoudigen, mede dankzij de pralines van Neuhaus.
Bois Sauvage wist zijn nettowinst te verzevenvoudigen, mede dankzij de pralines van Neuhaus. ©REUTERS

Bij Bois Sauvage mag topman Guy Pacquot best wat pralines aan het personeel uitdelen. De holding slaagde in het eerste halfjaar in een verzevenvoudiging van de nettowinst. Dat was vooral te danken aan de lucratieve verkoop van de participaties in de isolatietak van de Amerikaanse kunststoffenspecialist Noël Group en de Luikse maker van menopauzemiddelen Ogeda.

Daarnaast wist de belangrijkste tak, United Belgian Chocolate Makers met merken als Neuhaus en Jeff de Bruges, de omzet met 2,7 procent op te krikken. Gezien het uitzonderlijk warme weer in mei en juni is dat een mooie prestatie, zeker omdat de chocoladetak het gros van zijn omzet en winst telkens in het najaar realiseert, met de kerstperiode als topper. Daarnaast profiteerde Bois Sauvage van een riantere dividendenstroom bij Bank Berenberg, en kenden de schuimrubbermaker Recticel en de materialengroep Umicore een sterk halfjaar. In een reactie op het goede rapport verhoogde KBC Securities-analist Cédric Duinslaeger zijn koersdoel met 10 euro tot 335 euro. De korting van 32 procent is de hoogste van de genoteerde gediversifieerde holdings.

Advertentie

Brederode

Brederode is een no-nonsensebedrijf met een gediversifieerde, risicoschuwe portefeuille.

Thijs Hoste
analist Degroof Petercam

De cijfers waarmee Brederode donderdagavond naar buiten kwam, werden goed onthaald. De holding, die enkele jaren geleden verhuisde van Waterloo naar Luxemburg, slaagde erin de nettowinst ruim te verdrievoudigen tot 91 miljoen euro. De intrinsieke waarde steeg met 13,7 procent op jaarbasis. Dat was vooral te danken aan de tak genoteerde deelnemingen, maar ook de private equity scoorde goed. Die laatste divisie maakt bijna de helft van de portefeuille uit. Door uw karretje aan dat van de familie Van der Mersch te hangen krijgt u als belegger toegang tot bedrijven en fondsen die anders alleen voor professionele investeerders zijn weggelegd. Zo investeerde Brederode in het fors groeiende Leslie Poolmart, de niet-beursgenoteerde wereldleider in uitrusting voor zwem- en bubbelbaden.

Degroof Petercam trok de rating op van ‘houden’ naar ‘opbouwen’. Het koersdoel prijkt op 51 euro. ‘Brederode is een no-nonsensebedrijf met een slanke managementstructuur en een gediversifieerde, risicoschuwe portefeuille’, zegt analist Thijs Hoste. ‘Zijn trackrecord is sterk. De voorbije vijf jaar realiseerde Brederode een rendement van 14 procent per jaar.’

GBL

Ook de holding van de families Frère en Desmarais kende een uitstekend halfjaar. Op jaarbasis steeg de intrinsieke waarde per aandeel met 21 procent. De nieuwe strategie loont: GBL ruilde zijn historische participaties in Franse industriële bedrijven in voor investeringen met een betere balans.

De gemiddelde korting waartegen u holdings op de beurs kan kopen, is weer licht geklommen tot 18,4 procent.

De groep Frère begint zelfs een schare navolgers te krijgen, net als de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett. Vorige maand verwierf GBL een belang van ruim 3 procent in de Duitse maker van machines voor de voedingsindustrie GEA Group. Na het nieuws jaagden beleggers het Duitse aandeel 9 procent hoger. Ook de analisten zijn fan: GBL is de holding met de meeste positieve aanbevelingen achter haar naam.

De aanpak van de nieuwe generatie na Albert Frère verhindert niet dat GBL een royale dividendbetaler blijft. Want hoewel de holding waarschuwde dat wegens het wegvallen van de dividenden van Total en Engie minder cash in de lade zal komen, is de coupon gegarandeerd. ‘Zonder extreme voorvallen, betalen we dit boekjaar minstens evenveel dividend als vorig jaar’, zei Ian Gallienne, co-CEO en schoonzoon van Albert Frère op de algemene vergadering. Dat komt tegen de huidige koers overeen met netto 2,4 procent rendement. GBL zal dit jaar naar schatting bijna 430 miljoen euro cashen, vooral via de dividenden van zijn participaties. Daarmee kan de groep pakweg de tapijtenmaker Balta volledig overnemen.

Gimv

Bij Gimv kregen we deze zomer geen cijfers over het eerste halfjaar, maar over het eerste kwartaal, omdat de Vlaamse investeringsmaatschappij een gebroken boekjaar heeft. Gimv deed waar het goed in is: participaties met winst verkopen en nieuwe investeringen zoeken, al ligt de focus al een tijd op het eerste, waardoor het bedrijf een oorlogskas van 303 miljoen euro cash opbouwde.

‘De gemiddelde verkoopprijs lag in het eerste kwartaal 1,8 keer hoger dan de aankoopprijs. Dat is een stuk lager dan het gemiddelde van 2,3 keer vorig boekjaar’, stelt Cédric Duinslaeger (KBC Securities). De belangrijkste exit was die uit de fruit- en groentereus Greenyard.

Gimv is de enige genoteerde holding die niet met een korting, maar met een premie noteert tegenover zijn intrinsieke waarde. Dat is te danken aan zijn uitstekende staat van dienst - met een gemiddelde return van 11,8 procent op zijn beleggingen per jaar - en het hoogste dividendrendement van 4,9 procent bruto. Wegens de recente koerscorrectie is de premie teruggevallen van 13 naar 4 procent. Toch noteert het aandeel nog altijd boven het koersdoel van 50 euro van analist Thijs Hoste (Degroof Petercam), die daarom aanraadt de aandelen af te bouwen.

Quest for Growth

Ook voor het Leuvense Quest for Growth was het een solide halfjaar. De intrinsieke waarde spurtte sinds Nieuwjaar 16,4 procent hoger, en op jaarbasis 18,5 procent. Met een stevig belang in het Waalse biotechbedrijf Ogeda (net als Bois Sauvage) had Quest een schat in huis. De Japanse farmareus Astellas legde er een half miljard euro voor op tafel, wat de waarde per aandeel met 0,57 euro deed aandikken. Daarnaast passeerde Quest langs de kassa bij de overname van de Belgische identificatiespecialist Zetes door Panasonic. De klim werd daarnaast vooral gedragen door vijf aandelen in portefeuille die dit jaar al meer dan 30 procent hoger spurtten, waaronder de belangrijkste participatie: de Nederlandse connectiviteits- en kabelspecialist TKH Group. Dat is een bedrijf dat Quest erg goed kent, want voorzitter Antoon De Proft van Quest is ook bestuurder bij TKH.

Netto boekte Quest in het eerste halfjaar een winst van 22,1 miljoen euro, of omgerekend 1,27 euro per aandeel. Daardoor zit een hervatting van het dividend in de pijplijn. Quest is een privak, een investeringsvehikel dat een groot deel in groei- en niet genoteerde bedrijven moet beleggen in ruil voor fiscale voordelen. Als aandeelhouder moet u geen belasting betalen op de winst die het gevolg is van meerwaarden. Quest is wettelijk verplicht minstens 80 procent van de winst uit te keren en verhoogde die drempel in zijn statuten zelfs tot 90 procent. Sinds dit jaar laat de wet toe een keuzedividend in cash of aandelen uit te keren bij privaks, een maatregel waar Quest zeker gebruik van zal maken zodat het eigen vermogen overeind blijft.

Volgens het management zijn de economische vooruitzichten goed. ‘Maar de hogere prijzen maken het moeilijker om nog genoteerde bedrijven met interessante waarderingen te vinden’, zei CEO René Avonts. Dat is misschien de reden waarom de korting met 21 procent hoger ligt dan het gemiddelde van 17 procent de voorbije twee jaar.

Sofina

Sofina-topman Harold Boël besliste vorige week om meer in artificiële intelligentie te investeren.
Sofina-topman Harold Boël besliste vorige week om meer in artificiële intelligentie te investeren. ©Thomas De Boever

Sofina legde een beter dan verwacht halfjaarrapport voor. De intrinsieke waarde steeg dit jaar met 6,7 procent. Daarmee klopt de familie Boël de MSCI Wereldindex, die de groep als referentie gebruikt. Die dikte omgerekend naar euro’s 1,9 procent aan.

Sofina focust al enkele jaren meer op groei: zowel regionaal door meer in groeilanden als India te investeren, als in groeisectoren zoals technologie. Sommige van die investeringen in jonge bedrijven bereiken nu de volwassenheid, waardoor ze rijp zijn om ze uit te huwelijken. Zo werd de Arabische e-commercesite Souq.com, die sinds 2015 in de portefeuille zat, verkocht aan Amazon.

Sofina blijft fors investeren. Met 350 miljoen euro cash heeft de holding munitie genoeg. De groep kocht onder andere 2,7 procent van ThoughtSpot, een zoekmachine die gebruikmaakt van artificiële intelligentie. Sofina kocht ook 60.000 aandelen van zichzelf. Al is dat vooral om de toplui te plezieren, want de holding verdeelde er 47.500 voor de optieplannen van de directie.

Toch zijn de Boëls de voorbije jaren een pak vrijgeviger geworden voor de andere aandeelhouders en doen ze moeite om hun strategie te communiceren. U krijgt nu zelfs een drankje aangeboden na de algemene vergadering, terwijl u vroeger met een droge keel naar huis moest.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bart De Wever (N-VA) zag zijn opdracht vorige week verlengd worden door koning Filip.
Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
België krijgt uitstel voor het indienen van zijn begrotingsplan bij Europa. De Europese Commissie stuurt deze week een brief waarin ze daarvoor de goedkeuring geeft. De nieuwe deadline ligt in april, maar dan moet ons land wel echt netjes alles inleveren.
Gesponsorde inhoud