Hoe ongerust moeten we zijn?
Volgens de poll op de site is er een een meerderheid van de sitebezoekers toch wel ongerust over de Hongaarse financiële toestand (maar toch 41 procent denkt als belegger dat het zonder belang is).
Op FT Alphaville worden de valutaspecialisten van BNP Paribas geciteerd, die zeggen dat de Hongaarse commentaren vooral moeten worden gezien in de context van de binnenlandse politiek.
Het is wel verbijsterend een woordvoerder van de Hongaarse premier te horen zeggen dat "een default geen overdrijving" is.
Ondertussen vonden nog wel meer politici dat vrijdag een fijne dag is om wat heisa te veroorzaken. Op de persbureauschermen flitste een bericht binnen dat de Franse premier, François Fillon, enkel maar goed nieuws ziet in een eventuele pariteit tussen dollar en euro. De euro zakte prompt weg.
Terwijl politici maar niet kunnen zwijgen, spreken de woordvoerders van banken misschien niet genoeg. Geruchten over problematische derivatenposities bij Société Générale werden aanvankelijk stoïcijns beantwoord met een "geen commentaar op marktgeruchten". Toen de koers snel wegzakte veranderde de groep blijkbaar van gedacht, en liet ze weten: "moesten we iets te zeggen hebben gehad dan zouden we dat hebben gedaan."
Opvallend: beleggers lijken Belgisch staatspapier niet langer tot de veilige havens te rekenen. De Belgische lange rente steeg in de loop van de middag 9 basispunten tot 3,52 procent. Dat is het hoogste peil sinds eind april. Het renteverschil met de Duitse Bunds is opgelopen tot 94 basispunten, het hoogste peil sinds april 2009.
En wij die dachten dat vrijdagmiddag volledig in het teken ging staan van het Amerikaanse banenrapport.Niet dat het banenrapport ons veel vrolijker maakt: dat viel namelijk tegen, de jobaangroei in de privésector was teleurstellend.
Roland Legrand
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken