Hoe lang behoudt het goud zijn schone schijn nog?
Tijdens middagchats krijgen we al eens vragen over de vooruitzichten voor het goud. Ik kan daar eigenlijk nooit antwoord op geven, omdat ik de mening deel van Willem Buiter: goud is de langst lopende bubbel uit de geschiedenis. Het is notoir moeilijk te voorspellen of bubbels nog verder opgeblazen geraken of wanneer ze inzakken.
Maar goed, ik besef dat heel wat beleggers er helemaal anders over denken. Zij vinden het monetair en economisch beleid bijzonder suspect, hebben weinig vertrouwen in het officiële geld en veel vertrouwen in goud omdat dit "niet zomaar kan worden bijgedrukt".
De voorbije dagen werd bekend dat centrale bankiers goud ruilden voor cash en China zei niet van plan te zijn de dollar te dumpen voor goud.
Het beleid van de centrale banken en de vlucht naar veilige havens zijn evenwel maar twee van vele factoren die de goudmarkt beïnvloeden. Een andere factor is de juwelenindustrie, die toch nog altijd goed is voor 60 procent van de vraag. Sterke punten daar zijn India en China, waar de vraag naar gouden sieraden nog levendig is en de middenklasse toeneemt.
De aanleiding voor deze post is eigenlijk een bijzonder uitgebreid artikel in The Economist over het goud, waar wordt gemeld dat die Indiase middenklasse inmiddels ook aan de verkoperszijde gaat staan, nu het goud zo hoog staat.
Zolang de wereldeconomie onzeker blijft en beleggers inflatie en bankroete overheden vrezen, zal het goud zijn schone schijn behouden, zo concludeert The Economist. De prijzen zullen uiteindelijk echter zakken, het is zelfs mogelijk dat de recente daling onder de 1.200 dollar een keerpunt zal blijken te zijn.
Laat deze conclusie uit vooral niet afschrikken het artikel grondig te lezen: het geeft een mooi overzicht van vraag- en aanbodzijde.
Roland Legrand
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken