Hoe is het met de financiële bagage van onze politici?
Nu zelfs elk VRT-journaal opent met berichtgeving over schuldencrisissen aan beide kanten van de oceaan, lijkt het niet meer dan normaal dat onze parlementsleden uitstekend op de hoogte zijn van de uitdagingen die boven onze hoofden hangen.
Enige economische bagage om de problematiek ten volle te kunnen inschatten lijkt geen overbodige luxe, maar wat dat betreft is het federaal parlement niet rijk bedeeld. De krant De Morgen ging eens tellen in het groene en rode pluche. Van de 150 Kamerleden en 71 Senatoren hebben amper 19 volksvertegenwoordigers economische studies achter de rug. Nog eens zes hebben een diploma boekhouden of bedrijfsbeheer op zak.
In de federale regering kunnen vijf leden een diploma (toegepaste) economische wetenschappen voorleggen.
‘Geen probleem’, betoogt vicepremier Steven Vanackere (CD&V), de eenzame econoom in het kernkabinet. Zelfs zonder economische voorkennis zouden zijn collega’s de belangrijkste economische begrippen onder de knie hebben.
De Morgen voegde de daad bij het woord en nam bij tien lukraak gekozen politici een kleine economiequiz af. Ofwel waren het de enige politici die bereid waren om deel te nemen aan de quiz, dat kan ook.
Opmerkelijk: de enige politicus die alle punten binnenhaalde, heeft een rechtendiploma. Ahmed Laaouej (PS) is de financieel en fiscaal expert van Elio Di Rupo. Terwijl econoom Steven Vanackere (CD&V) 'maar' 3,5 op 5 haalde, en ook het economisch diploma van Annemie Turtelboom (3 op 5) zich niet vertaalde in een topscore.
Veerle Wouters, N-VA-Kamerlid, is de enige volksvertegenwoordiger die gebuisd is op de quiz. Ze haalde een schamele 0,5 op 5 en dat voor een handelsingenieur. Haar verdediging? ‘De financiële branche is de specialiteit van Jan Jambon, ik doe vooral fiscaliteit.’
‘Je kan je afvragen of een economisch diploma dat je twintig of dertig jaar geleden hebt gehaald vandaag nog een grote hulp is’, merkt Vanackere op en misschien bewijst deze miniquiz dat wel een beetje.
Wie zelf de quiz wil doen, dit zijn de vragen die de politici voorgeschoteld kregen. De antwoorden vindt u door op een vraag te klikken.
Welke zijn de drie toonaangevende ratingbureaus?
Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch
Wat is een CDS (volledige naam +verklaring)
Een credit default swap, een verzekering tegen wanbetalingen van een derde partij
Wie wordt de opvolger van ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet (nationaliteit +huidige functie +naam)
Mario Draghi, de gouverneur van de Italiaanse Centrale Bank
Wat is het EFSF?
European Financial Stabilty Facility of het noodfonds van de eurozone
Hoeveel bedraagt de Belgische overheidsschuld? (U mag er 10 procent naast zitten.)
De bruto staatsschuld bedraagt ruim 351 miljard euro, de nettoschuld 335 miljard euro
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken