Grondstoffenreus vs goudmijnaandelen
'Goudmijnaandelen dreigen een barbaars relikwie uit het verleden te worden, tenzij... ze meer cash aan hun aandeelhouders uitkeren.' Met die waarschuwing haalt Evy Hambro, één van de belangrijkste grondstoffenbeleggers van deze planeet, zwaar uit naar de sector van de goudmijnen.
Hambro zijn klaagzang is nog het best grafisch te vatten. Rood is de koers van Barrick Gold tegenover de goudprijs (in het goud) over de voorbije tien jaar. Nuff said.
Hambro is de beheerder van de grondstoffenfondsen van BlackRock, samen goed voor zo'n 7 miljard dollar aan investeringen in goudgerelateerde activa. Maar op de 25e verjaardag van zijn eigen vlaggeschipfonds, het Gold & General Fund, bezorgde hij de aanwezigen een onaangename verrassing.
'Goudmijnaandelen dreigen een barbaars relikwie (barbarous relic) uit het verleden te worden', klonk het. Met die uitspraak refereerde hij aan een uitspraak van John Maynard Keynes, die de goudstandaard zo noemde. Hambro is zijn geloof in goud als belegging niet verloren, maar wel zijn geloof in goudmijnaandelen.
'Ze hebben een verschrikkelijke parcours afgelegd als het op het creëren van aandeelhouderswaarde aankomt.'
De uithaal komt er nadat Barrick Gold, tot voor kort 's werelds grootste mijnbouwersaandeel, naar zijn laagste koers in 20 jaar zakte. Ook andere goudmijnaandelen hebben er een povere rit opzitten. De goudprijs zakte sinds januari al 12 procent, maar het rendement van verschillende goudmijn lag verschillende keren lager.
Maar Hambro zijn probleem met de sector gaat veel verder terug. De voorbije tien jaar surfte de sector mee op de steeds stijgende goudprijs. Daardoor konden de goudmijnen lustig geld blijven ophalen om hun expansie te financieren. Maar dat duwde de winst per aandeel fors naar beneden, waardoor langetermijnbeleggers in de kou bleven.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken