Advertentie

Goudfixers onder de loep

©AFP

De Londense financiële waakhond gaat onderzoeken of de informatie die verkregen wordt bij de fixing van de goudprijs misbruikt wordt door banken om munt uit te slaan. Dat zegt persagentschap Bloomberg. Na Libor wordt zo een nieuw donker hoekje van de Londense City onder de loep genomen.

Iedere werkdag zitten vertegenwoordigers van vijf banken uit de Londense city om de goudprijs te vast te leggen. Die 'London fix' is een ritueel dat teruggaat tot 1919. Het proces kan een paar minuten tot een uur duren. Tot 2004 kwamen de vijf zelfs fysiek samen in een kantoor van NM Rothschild & Sons. Sindsdien gebeurt het contact via de telefoon.

Maar vandaag komt het bizarre prijsvormingsproces onder vuur te liggen. Experts stellen dat de informatie die de vijf banken zo verkrijgen misbruikt kan worden en handelaars een oneerlijk voordeel geeft.

Advertentie

Volgens anonieme bronnen van Bloomberg gaat de Britse Financial Conduct Authority, de financiële waakhond, het proces van de 'London Fix' herbekijken. De prijs die de vijf banken, Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings en Société Générale, zetten is immers de benchmark voor een markt van 20.000 miljard dollar. Mijnbouwbedrijven, juweliers, industriële bedrijven tot en met centrale banken vertrouwen erop in hun dagelijkse bezigheden. Ook heel wat afgeleide producten zoals swaps zijn gebaseerd op de 'London Fix'.

'Handelaars die betrokken zijn bij het prijsvormingsproces hebben, zelf al is het voor een heel korte periode, kennis die de rest van de markt niet heeft, zegt Thorsten Polleit, hoofdeconoom bij Degussa Goldhandel en een voormalig econoom bij Barclays. Kort nadat de fixing begint, gaat doorgaans een frenetieke handel in goudderivaten van start. Volgens anonieme traders gebeurt die handel op basis van informatie verkregen bij de fixing.

Sinds het Liborschandaal en beschuldigingen van wisselkoersmanipulatie onderzoeken regulatoren wereldwijd hoe belangrijke financiële benchmarks tot stand komen. Telkens ligt hetzelfde clubje banken aan de basis van de fraude. De Britse bank Barclays werd zelfs als eerste gestraft voor het Liborschandaal. Niet verwonderlijk dus dat de goudprijs nu ook onder de loep wordt genomen.

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud