Gelezen in de blogosfeer... : Griekenland
Wat we lezen over Griekenland - de teneur is telkens "misschien zorgt de deal voor kalmte op korte termijn, maar op langere termijn ziet het er niet goed uit."
- 24/7 WallSt kijkt vooral naar de rente bij de Griekse deal: zo'n 5 procent. Dat is minder dan de zowat 7 procent die de markt vorige week vroeg, maar volgens Douglas A. McIntyre kan deze rente op termijn nog altijd te zwaar zijn voor het land. De kernproblemen worden met deze lening ook niet opgelost. Griekenland toonde niet dat het hogere belastingen kan innen of zelfs nog maar de huidige belastingen - bovendien dreigt nog meer sociale onrust.
- Geert Noels op EconoShock vraagt zich af hoe één en ander zal worden gefinancierd. Meer schuld betekent vroeg of laat een hogere rente. De rente in de eurozone kan dus oplopen naar aanleiding van deze en in de toekomst mischien nog meer reddingsoperaties. Ook valt niet uit te sluiten dat er verliezen worden geboekt op de leningen aan Griekenland. Noels wijst er ook op dat de Belgische banken opvallend zwaarder (in vergelijking met buitenlandse collega's) investeerden in obligaties van landen die kampen met te hoge overheidstekorten.
- FT Alphaville titelt één van zijn posts met "The Greek dead cat bounce". Een rapport van Evolution Securities wordt geciteerd, met de vraag of Europese lidstaten dan niet bankroet mogen gaan - verbinden ze zich allemaal tot het betalen van elkaars schulden? De rente op de Bund zou dan moeten stijgen. Hoe ver gaat het engagement wanneer de Griekse economie verder aftakelt? Op vrijdag werd gezegd dat de industriële productie in dat land 9,2 procent lager uitkwam op jaarbasis en de inflatie steeg tot 3,9 procent.
- Peter Boone en Simon Johnson op The Baseline Scenario merken op dat het steunbedrag van Europa en het IMF (zo'n 40 miljard tot 45 miljard euro) hoger is dan verwacht door de markten. Dit kan de markten voor de korte termijn kalmeren, maar het lost de inherente problemen van de eurozone nog niet op. Het geeft het "slimme geld" de kans om alsnog voor de exit te kiezen vooraleer de zaak toch inzakt,net zoals gebeurde met Argentinië en Rusland in de jaren negentig. Veel hangt af van het wereldwijde herstel en van het hervormingsprogramma dat met het IMF moet worden afgesproken. En kan nu ook Portugal rekenen op steun? En wie volgt nog?
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken