Gaat de rente op lange termijn structureel hoger?
Nu alle ogen gericht zijn op de persconferentie van Jean-Claude Trichet van de ECB is het misschien het moment na te denken over de evolutie van de rente op lange termijn.
Hierbij moeten we de vraag stellen of de opkomende landen en de 'ontwikkelde markten' sneller van positie gaan wisselen dan gedacht. Gisteren meldden we al dat China de VS voorbijstak als grootste energieverbruiker. In de Financial Times stelt economieprofessor Alan Taylor van de University of California (en senior adviseur van Morgan Stanley) de vraag of we die 'opkomende markten' niet stilaan het statuut 'ontwikkeld' moeten geven.
Wie in 2006 had voorspeld dat niet alleen de ontwikkelde landen zouden worden geconfronteerd met een financiële crisis van de orde van grootte van die van de jaren dertig én dat hierbij de opkomende markten na een korte paniek gewoon op hun élan zouden verdergroeien, zou wel heel vreemd zijn bekeken, aldus Taylor.
Om een lang verhaal kort te maken: volgens de analyses van Taylor en zijn collega's bij Morgan Stanley hebben de opkomende markten de kloof nog niet helemaal overbrugd, maar bevinden ze zich wel in een sterkere positie dan tijdens vorige momenten toen er sprake was van kortstondige euforie.
Dat blijkt niet alleen uit de klassieke macro-economische criteria (inflatie, groei, werkgelegenheid, handel... ) maar ook wanneer naar gezondheid, sociale en politieke evolutie wordt gekeken.
Uiteraard zullen de opkomende markten een 'track record' moeten opbouwen dat dit beeld bevestigt. De opstanden in de Arabische landen tonen aan dat het ook verkeerd kan lopen, en binnen de groep van wat nu 'opkomende landen' wordt genoemd, zullen er onvermijdelijk verschillende prestaties worden neergezet.
Maar toch. De opmars van de opkomende landen is indrukwekkend, en de investeringsopportuniteiten zijn dat ook. Privékapitaal wordt weggezogen uit de ontwikkelde landen en wereldwijd gaat de spaarquote onder druk komen (denk ook aan de vergrijzing en de ontsporende staatsfinanciën) - en de kans is dan ook groot dat de rente structureel hoger zal gaan op wereldvlak.
Wat denkt u? Gaat van dit alles een druk uit die inderdaad leidt tot structureel hogere rente, of blijft het renteniveau gewoon afhangen van de economische cycli?
Meest gelezen
- 1 Roerende voorheffing brengt een derde meer op door vlucht naar obligaties en termijnrekeningen
- 2 11 lonende tips voor uw portemonnee in 2025
- 3 Jimmy Carter (1924-2024), de pindaboer die niet kon oogsten
- 4 Federale formatie: Arizona-partijen mikken op regering tegen eind januari
- 5 Een toost op eeuwig beursmomentum