En de winst bedraagt... 2 procent!
De Brusselse beurs (foto Belga) kon het eerste halfjaar afsluiten met een winst van 2 procent. Weliswaar positief, maar een groot verschil met de winst van 11 procent die op 22 mei nog op te tabellen stond. Ook in Brussel sloegen beleggers aan het verkopen bij het vooruitzicht dat de Federal Reserve de geldkraan dichtdraait. Hebt u de winnaars of de verliezers van het eerste kwartaal in portefeuille? Zoek uw aandelen op de grote halfjaarspreadsheet van de marktenredactie van De Tijd (gebruik de sliders onderaan en rechts in de tabel)
De grootste verliezer in de Bel20 is Thrombogenics, met een halfjaarverlies van bijna 30 procent. Het biotechnologiebedrijf kon nochtans uitpakken met doorbraken voor zijn oogmedicijn Jetrea. Maar shortsellers hebben het biotechbedrijf in het vizier genomen. Zij gokken erop dat Thrombo de hoge verwachtingen niet kan inlossen.
Ook grondstoffenwaarden wogen zwaar op de Bel20. De zinkverwerker Nyrstar (-26,6%) en de materiaaltechnologiegroep Umicore (-23,4%) verloren fors terrein in het eerste halfjaar. Beide cyclische bedrijven voelen ten volle de impact van de vertragende conjunctuur. Des te opmerkelijker is dus dat Bekaert (+11,7%) een positieve prestatie neerzette. Het aandeel was vorig jaar fors gezakt door de winstimplosie in de zaagdraaddivisie. Beleggers en analisten geloven stilaan in een wederopstanding.
Zo'n wederopstanding lijkt ook gaande bij de Amerikaanse poot van Delhaize. Door enkele strategische blunders belandde de divisie vorig jaar in het sukkelstraatje. Eind 2012 vatte het management de koe bij de horens. De nieuwe CEO van Delhaize America, de fastfoodveteraan Roland Smith, lijkt het tij te kunnen keren en dat weten beleggers te appreciëren. Het aandeel veerde sinds begin dit jaar met 57 procent op en is daarmee de grootste stijger op de Brusselse continumarkt.
Buiten de Bel20 was de grootste verliezer Dexia. Het aandeel van de gehavende restbank verpulverde dit halfjaar van 7 naar 2 cent, een verlies van meer dan 70 procent.
Stijn Demeester
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken