Advertentie

'De Eurozone crisis neemt scherp toe'

Peter Boone en Simon Johnson op The Baseline Scenario maakten ook hun overzichtje van verontrustende gebeurtenissen (zie mijn eerdere post). Zij voegen er Ierland nog aan toe, dat zei dat voor 74,2 miljard euro gewaarborgde bankkredieten, obligaties en systeemondersteuning tussen nu en 1 oktober op vervaldag komt.

De grote verliezers van de dag zijn Portugal, Ierland, Griekenland, Italië en Spanje, maar "België is nu in de vuurlinie en Frankrijk staat duidelijk onder druk."

Naast oplopende spreads op de CDS'en zijn de Franse obligaties ook meer illiquide geworden met grotere verschillen tussen bids en asks.

Advertentie

Dit alles, plus Franse uitspraken tengunste van een pariteit tussen euro en dollar, kan een verdere vlucht naar Bunds veroorzaken. Boone en Johnson zeggen dat, als dit inderdaad gebeurt, fondsenmanagers wel eens uit de markt zouden kunnen stappen om de kat uit de boom te kijken.

Uiteindelijk gaat dit over bankproblemen en solvabiliteitsproblemen in de privé- en de overheidssectoren.

Mogelijke reacties zijn:

  • De euro onder de pariteit laten dalen.
  • Indien dit niet snel genoeg gebeurt of indien de markt denkt dat dit geen groei zal teweegbrengen, kan er een plan B komen met "vrijwillige" schuldherschikking bij zwakkere eurolanden. De ECB zal liquiditeiten moeten voorzien om bankruns te voorkomen.
  • De eurolanden die niet herschikken, gaan toch G20 steun nodig hebben voor hun overheidsschulden of voor het herschikken van schulden in de privé financiële sector - dit heeft ook betrekking op Frankijk.

We zijn zover nog niet, aldus Boone en Johnson, maar de gevaren zijn reëel als de obligatiemarkt tot een kopers-staking komt en de Europese leiders blijven afwachten.

Bon, tot zover Baseline Scenario. Meer info over Peter Boone en Simon Johnson (vroegere chief economist van het IMF) vindt u hier.

Advertentie

Update: Nogal wat waarnemers hadden het vandaag over de toenemende spreads voor de CDS'en in Europa, met andere woorden het wordt duurder zich te verzekeren tegen wanbetaling door eurolanden én de verschillen in verzekeringskost tegenover Duitsland nemen toe.

Het moet wel worden opgemerkt dat de markt van de Europese CDS'en eerder dun is zodat de prijsbewegingen niet altijd veel zeggen. Neil Shah op MarketBeat wijst niet alleen op negatieve ontwikkelingen, maar ook op positieve, zoals de ontspanning van de Londense interbankenrente - wat erop wijst dat de banken elkaar toch niet sterker zijn gaan wantrouwen.

Ook is er het gegeven dat Europese banken en bedrijven terug obligaties uitgeven. Shah sluit niet uit dat de schrik over het Europese bankensysteem volgende week wel eens een stuk minder zou kunnen zijn.

Roland Legrand

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Paul Gheysens richtte in 1985 Ghelamco op en bouwde het uit tot een van de grootste vastgoedontwikkelaars van het land.
Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
In veertig jaar tijd bouwde de boerenzoon Paul Gheysens zijn familiebedrijf Ghelamco uit tot een van de belangrijkste en bekendste vastgoedontwikkelaars van België. Net nu zijn imperium in woelig water zit, staat hij voor een dubbele generatiewissel. Portret van een brutale visionair met een neus voor opportuniteiten.
Gesponsorde inhoud