Chat met Philippe Gijsels: correctie of nieuwe downtrend?
Vrijdag 6 september om 12 uur kwam Philippe Gijsels, marktenstrateeg van BNPP Fortis, op de chat. We hadden het over rente, groeilanden, Europa, de VS, de valuta, aandelensectoren...
U vindt hier de chatvideo en de box waarin de vragen werden gesteld en ook grafieken werden in gepost.
Zoals beloofd een uitvoerig verslag van de videochat. Uitvoerig maar niet exhaustief: zie bijvoorbeeld de commentaren over de technologische revoluties (op 31.00’’) die u zelf maar eens moet bekijken.
Philippe Gijsels aan het woord:
0.50’’ De rente was abnormaal laag en dat was de veruitwendiging van een aantal problemen die in het systeem zitten. Het feit dat de rente weer oploopt naar meer normale niveau’s is waarschijnlijk positief nieuws. De rente kan geleidelijk aan nog wat hoger. Als we een correctie zouden krijgen op de aandelenmarkt zou dat de rente overigens weer wat naar beneden kunnen duwen, de markten zijn communicerende vaten. We hebben de bodem gezien in de Duitse rente op tien jaar toen die op 1,16 procent stond.
2.20’’: De maand september is, op basis van historische gegevens over de Amerikaanse aandelenmarkt, een zwakkere maand dan oktober, ondanks een aantal oktobercrashes die beleggers nog vers in het geheugen hebben. Wanneer we dan een traditioneel zwakkere maand hebben met zaken zoals de Duitse verkiezingen, Syrië en een nieuwe discussie over het schuldenplafond in de VS, dan zijn er dus nogal wat aanleidingen voor een verdere correctie - wat eigenlijk niet ongezond zou zijn.
Maar het betekent niet het einde van een langere trendbeweging richting aandelen. Ik denk dat het omzetten van cash uit de obligatiemarkt naar de aandelenmarkt nog maar begonnen is. Daar kunnen we de komende maanden en zelfs langer nog plezier aan beleven.
3.50’’: Wat met de dreigende taal van Berlusconi in Italië, met de Griekse toestand? Allemaal dingen die een tijd geleden nog een serieuze correctie zouden hebben veroorzaakt, maar nu reageert het renteverschil met Duitsland nauwelijks, wat wijst op een positief marktsentiment. De eurocrisis lijkt beheersbaarder geworden ook al is ze niet opgelost. Wat de Duitse verkiezingen betreft: die lijken af te stevenen op een overwinning van Merkel en dus kan de voortzetting van het beleid worden verwacht: streng tegenover Zuid-Europa maar indien nodig wordt toch met geld geschoven.
5.20’’: De euro zit al een hele tijd tussen de 1,28-1,34 dollar en dat is niet onlogisch omdat een aantal krachten in verschillende richtingen werken. Europa heeft een handelsoverschot tegenover de VS en de rest van de wereld, dat is een structureel opwaartse druk voor de euro. De kapitaalstromen gaan in de andere richting: er gaat meer kapitaal van Europa naar de VS en andere plaatsen dan omgekeerd. De handelsstromen zijn constant, dag na dag, de investeringsstromen daarentegen kunnen keren. Tenslotte zijn er de centrale banken: de Fed stimuleerde wel meer maar nu verwachten dat markten dat einde deze maand of kort daarna de Fed zal te kennen geven dat ze minder overheids- en hypotheekpapier gaan kopen en dat is dan weer in het voordeel van de dollar. De krachten gaan nu meer in de richting van een sterkere dollar. Dat zou de eurozone niet slecht uitkomen.
8.30’’: De groei in de groeilanden die valt de laatste tijd wat tegen terwijl de mature landen het weer wat beter doen. Een deel van de stimulus van de Fed kwam in de groeilanden terecht, wanneer de Fed nu wat meer op de rem gaat staan, is dat negatief voor die groeilanden. De beleggingsstromen vanuit het Westen in die opkomende landen lopen ook terug, wat hun munten onder druk zet en een vicieuze cirkel ontstaat. Structureel belangrijk zijn ook de handelsstromen: zonder China zou Azië een tekort boeken tegenover het Westen. Er zitten nu eenmaal grenzen op de export naar het Westen en ondertussen wordt de bevolking in de opkomende landen rijker en mondiger waardoor die landen meer gaan importeren. Hun munten gaan op de langere termijn structureel wat zwakker zijn dan vandaag.
Maar momenteel wordt het kind wat met het badwater weggegoten: kijk toch maar eens naar de voormalige Oostbloklanden zoals Polen die profiteren van de Duitse economie. Ook in Zuid-Oost Azië zijn er wat kleinere landen die interessant kunnen zijn. Op het moment dat alles samen wordt verkocht, zijn er opportuniteiten. Vietnam, Myanmar bijvoorbeeld. Niet te vergeten: Afrika met groei, grondstoffen, connecties met China. De BRIC-landen hebben hun troeven maar ook hun problemen: Brazilië heeft een inflatieprobleem, Rusland een verouderende bevolking en is afhankelijk van grondstoffen vooral van olie, India heeft zijn bureaucratie, China het voor een stuk wegvallen van goedkope arbeid en een vastgoedbubbel die ze proberen te bestrijden…
18.11’’: Op langere termijn is Europa niet slecht gepositioneerd. Iets wat niet goed loopt maar wat beter gaat krijgt geld. Iets wat goed loopt maar wat tempert krijgt minder geld. Er is na een eventuele correctie nog een inhaalbeweging te doen voor Europa.
20.30’’: Het resultatenseizoen was niet zo slecht, niet in België en zeker niet op Europees niveau en al helemaal niet in Amerika. De bedrijven zijn ook lean and mean geworden, gooi naar nu de komende kwartalen nog wat omzetgroei bij…
25.26’’: Op de langere termijn geloof ik dat de uitkomst van dit hele verhaal van geldcreatie inflatoir zal zijn. Om je daartegen te beschermen koop je reële activa zoals vastgoed, kunst, wijn, goud en edelmetalen. Toch stijgt het goud op dit moment niet, ik ben daar zelf nog niet helemaal uit.
27.00’’ Een groot stuk van de rally is gedragen totnogtoe door meer consumentengerichte bedrijven, farma en financiële waarden die een tijd geleden werden uitgespuwd. Die financiële waarden - als je niet denkt dat ze failliet gaan, en ze ondertussen wel positieve kasstromen en winst boeken - hebben geen reden onder boekwaarde te noteren. Maar niet vegeten dat in hun hoogdagen die financiële waarden een rendement op eigen vermogen haalden van rond de 15 procent en we nu tevreden mogen zijn met 7-8 procent.
Indien de correctie in september zich nog wat verderzet, zal het interessant zijn te zien wat de cyclische aandelen doen. We spreken dan over olie- staal- en aluminiumwaarden bv. Die groep is zwaar achtergebleven maar als ze het in de correctie beter doen dan de andere zouden ze wel eens de nieuwe leiders kunnen worden. Dat zou ook mooi aansluiten bij de verwachting dat de wereldeconomie weer wat gaat aantrekken. Grondstofen blijven toch nodig.
33.23’’ De rally is nu een stuk matuurder, maar er is nog wel een beetje te gaan. Wat die correctie betreft, ik heb al een aantal triggers genoemd, een andere is het feit dat de markt werd gestuwd door liquiditeiten (van de centrale banken), nu moeten die liquiditeiten daar terug worden uitgehaald en dat is een transitie die voor marktvolatiliteit kan zorgen. Maar al bij al hebben we nu bedrijven die gezond zijn en winst maken, redelijke waarderingen, en een stijgende rente die cash naar de markten zal lokken.
34.50’’: Nog over olie: we spraken over peak oil, nu hebben we een oil glut - door de schalieolie en -gas, nieuwe technologie, Amerika dat zelfbedruipend wordt… dus geen grote gigantische sprongen te verwachten. De vraag blijift wel wat er gebeurt rond Syrië en de regio daar met onder meer Iran: dat is een risicofactor.
37.15’’: George Friedman, The Next 100 Years is verplichte literatuur. De VS hebben grondstoffen, zijn goed gelegen, beschermd tussen twee oceanen… Op technologievlak hebben ze extreem veel troeven in handen. Je kan de grootste wereldeconomie zeker niet opzij schuiven.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 4 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU