Advertentie

Business as usual voor Griekenland?

De markten gaan er de facto van uit dat Griekenland op een schuldherschikking of wanbetaling afstevent. S&P verlaagde gisteren de rating van Grieks overheidspapier tot 'rommel', beleggers blokkeren de Griekse Schatkist de toegang tot de financiële markten door de rentetarieven de stratosfeer in te sturen.

Eigenlijk moeten we niet verbaasd zijn over de Griekse schuldencrisis, argumenteert de Real Time Brussels-blog van de Wall Street Journal. Voor Athene is dit eigenlijk business as usual. Het volstaat hét standaardwerk over financiële crisissen, 'This time is different' van Carmen Reinhart en Ken Rogoff, uit te pluizen.

Spanje is weliswaar recordhouder in 'defaults', sinds 1476 scheurden schuldeisers 13 keer hun broek aan Spaans schuldpapier, maar toch is voor Reinhart & Rogoff Griekenland de onbetwiste koploper. 'Griekenland werd pas in 1829 onafhankelijk, maar maakte de verloren tijd snel goed door sindsdien liefst vier keer in gebreke te blijven', stippen de economen aan.

Advertentie

Sinds 1800 verkeerde Griekenland meer dan de helft van de tijd in 'default'. Griekenland staakte weliswaar minder vaak dan Spanje de betaling op zijn schuldpapier, maar meestal duurde het in tegenstelling tot Madrid erg lang eer Athene zijn schuld kon herschikken. En bevond Griekenland zich dus bijna continu in een toestand van 'default', zonder toegang tot de markten. Zelfs Latijns-Amerikaanse landen met een bedenkelijke reputatie als Mexico, Peru, Venezuela, Nicaragua of de Dominicaanse Republiek raken maar aan 40 procent. 'Griekenland leefde in een eeuwigdurende staat van default', concluderen Reinhart & Rogoff.

De economen merken ook op dat Griekenland en Spanje recent hun reputatie van 'seriële wanbetalers' konden afschudden, dankzij het 'anker van de Europese Unie'. Maar ze voegden er in 2008 meteen een waarschuwing aan toe:

'Concluderen dat landen als Griekenland of Hongarije nooit meer in gebreke zullen blijven omdat het 'dit keer anders is' in de Europese Unie, zou wel eens van erg korte duur kunnen zijn'. Een wel erg profetisch slotakkoord van 'This time is different'.

KVS

Advertentie

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud