Advertentie

Bob Janjuah blijft een superbeer

Wat is de moraal van het verhaal vandaag op de markten? Niet één, maar twee dingen:

1) Het doet er echt wel toe wat China zegt of niet zegt. Een nieuwsbericht woensdagavond over China dat zijn euro-posities zou herbekijken zette niet enkel de euro onder druk, maar Wall Street. De ontkenning donderdagmorgen door een Chinese ambtenaar gaf de beurzen wereldwijd vleugels.

2) Maar misschien doet het er allemaal niet zo toe. Wat die Chinese ambtenaar ook zegt, de schuldenproblematiek blijft onveranderd, en even erg, de concurrentiekracht binnen de eurozone loopt dramatisch uiteen en ook dat blijft vooralsnog onveranderd. Ofwel treden de overheden in tal van Westerse landen niet of te weinig op, en ontploft de toestand vroeg of laat. Ofwel treden ze wel op, maar dan ontstaat het risico op een saneringsopbod met als mogelijk gevolg deflatie of minstens groeivertraging.

Advertentie

Superbeer Bob Janjuah denkt er zo het zijne over (via FT Alphaville):

Juni kan een fijne beursmaand zijn, maar het derde kwartaal/begin vierde kwartaal kan stormachtig slecht zijn. Tenzij Janjuah er naast zit natuurlijk en bv de eurozone het deflatoire effect van de saneringen meesterlijk weet te compenseren door het stimulerende effect van de zwakkere euro: we weten het niet, maar dat er grote problemen blijven, dat is zeker. Markten zijn écht niet voor hartlijders.

Roland Legrand

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud