Advertentie

Beleggen in tijden van onzekerheid

Een hele horde Nobelprijswinnaars Economie verzamelde in het Duitse Lindau. Wie gehoopt had dat daar enige consensus zou worden geformuleerd over de crisis en het beleid, komt bedrogen uit

In Jackson Hole kwamen vorige week de centrale bankiers samen. Ook daar is er sprake van heel verschillende visies, zet Jean-Claude Trichet maar eens naast Ben Bernanke. Als er al enige overeenstemming was, dat ging dat over het feit dat de macht van centrale bankiers duidelijk haar grenzen heeft. Zij kunnen niet in de plaats van de politici het broodnodige beleid voeren. 

Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF, waarschuwde voor de Europese banken en pleitte voor een aansterken van hun kapitaal. Waarmee ze blijkbaar zowat een Europees-politieke omerta doorbrak: over de precaire toestand van het Europese banksysteem mag niet worden gesproken.

Advertentie

De eerste en zowat enige regel van de Europese leiders is "schieten op de boodschappers": op de ratingbureaus, de speculanten, de speculatiefondsen, de shorters. Maar vooral niet de aandacht trekken op het kwetsbare banken, die vol problematisch staatspapier zitten, daartoe aangezet door regeerders die hun politiek succes op krediet kochten. 

Meer over dit alles tijdens de chat van 12 uur tot 12.30 uur. 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Paul Gheysens richtte in 1985 Ghelamco op en bouwde het uit tot een van de grootste vastgoedontwikkelaars van het land.
Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
In veertig jaar tijd bouwde de boerenzoon Paul Gheysens zijn familiebedrijf Ghelamco uit tot een van de belangrijkste en bekendste vastgoedontwikkelaars van België. Net nu zijn imperium in woelig water zit, staat hij voor een dubbele generatiewissel. Portret van een brutale visionair met een neus voor opportuniteiten.
Gesponsorde inhoud