Advertentie

BBP is ook niet het hele verhaal

Hoe rijk zijn we eigenlijk, vraagt de Amerikaanse econoom Tyler Cowen op Marginal Revolution. Hij blijft een optimist inzake het toekomstige pad voor "nut", maar misschien niet voor het BBP. Heel wat innovaties dragen rechtstreeks bij tot een beter leven zonder daarom veel inkomsten of werkgelegenheid te creëren.

Bij elke crisis is er een kans dat een groeihervatting langer op zich laat wachten. Tot een dergelijke inschatting uit de weg wordt geruimd (als dit al gebeurt) is de levensstandaard ook echt lager, al is het dan in termen van verwachte waarde.

Tyler blijft optimistisch op de langere termijn, zowel inzake "nut" als inzake BBP. Hoe groter de problemen op de arbeidsmarkt, hoe groter het "human capital dividend" dat op langere termijn kan worden verdiend door het herschikken van middelen.

Advertentie

Misschien minder cryptisch: vroeg of laat komt er een nieuwe belangrijke innovatie, alleen is die er nu nog niet. Een innovatie zoals die van 1870-1940. In dit verband verwijst hij naar een blogpost van de econoom Scott Summer, over innovatie.

Summer stelt op zijn blog TheMoneyIllusion dat de technologische ontwikkelingen eigenlijk relatief beperkt zijn. Verbazend? Wel, hier is zijn voorbeeld:

Er werden heel wat sleutelproducten en -innovaties uitgevonden op het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw die pas tegen 1973 een ruime verspreiding kenden.

Volgende innvoaties die de groei aanzwengelen hebben wellicht te maken met computerchips, biotech en nanotech. Voorlopig laten enkel de chips een grote vooruitgang, maar op zich niet genoeg om het BBP voort te stuwen op de indrukwekkende manier die de grootouders van de hedendaagse vijftigers kenden. 

Om terug te keren naar Tyler Cowen zijn idee dat het "nut" kan stijgen zonder dat daarom het BBP stijgt, misschien is dat wel een onderbelicht aspect van ICT. Het internet is verbazend sterk in het ontwikkelen van nieuwe zaken die het leven van veel mensen verbeteren, maar die licht wegen in termen van omzetten en winsten (denk aan open source, of aan sociale netwerken met honderden miljoenen mensen met relatief kleine of zelfs nagenoeg onbestaande omzetten).

Misschien dat we toch wel echt voor een periode staan waar conventionele groei niet langer de schijn heeft van een natuurnoodzakelijk fenomeen, waarbij mensen op een andere manier naar erkenning en gluk gaan zoeken? (excuses voor het wollige einde van deze post, maar ik ben benieuwd naar uw kijk op dit alles...)

Advertentie

Roland Legrand

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bart De Wever (N-VA) zag zijn opdracht vorige week verlengd worden door koning Filip.
Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
België krijgt uitstel voor het indienen van zijn begrotingsplan bij Europa. De Europese Commissie stuurt deze week een brief waarin ze daarvoor de goedkeuring geeft. De nieuwe deadline ligt in april, maar dan moet ons land wel echt netjes alles inleveren.
Gesponsorde inhoud