Advertentie

A*k -(B*(1-k)) > 0

'Hope for the best, prepare for the worst.' Dat is zowat de intelligentste (en meest overbodige) raad aan de vooravond van de echt zéér cruciale Europese top.

Als de leiders erin slagen de infernale zelfversterkende feedbacklus van wantrouwen en verkopen eindelijk om te buigen, hebben we nog een ferme eindejaarsrally te goed. Als het een zoveelste demonstratie van oplapwerk en amper verholen interne strubbelingen wordt, duikelen de markten voor de zoveelste keer omlaag.

De markten hadden er de voorbije dagen blijkbaar vertrouwen in, ook al waren ze gisteren weeral behoorlijk nerveus. Een andere mogelijkheid is dat ze er begin deze maand hun rekenmachientje hebben bijgehaald. Ze hanteren dan de formule: A*k -(B*(1-k)).

Advertentie

A is het opwaartse potentieel van hun beleggingen. B is het neerwaartse potentieel. 'k' is de kans dat de politieke leiders morgen een overtuigend Europees project kunnen voorleggen en dat de ECB vervolgens bereid is mee in het bad te stappen. Dat project dient gebaseerd te zijn op grondige mechanismen voor begrotingscontrole en een hechte fiscale solidariteit in de eurozone.

De ECB zou dan - op haar eigen totaal onafhankelijk initiatief - via voldoende aankopen de koersen van overheidsobligaties fors opkrikken en daarmee gerustgestelde kopers lokken.

De 'k' in onze formule is natuurlijk cruciaal. En het dient gezegd: die is deze maand substantieel gestegen. Het is nu wel voor de hele wereld overduidelijk dat Europa aan de rand van de afgrond staat. Er nu indonderen kan door niemand nog 'een ongelukkig accident' worden genoemd.

De verantwoordelijkheid van de protagonisten Merkel en Sarkozy is verpletterend. Ze moéten slagen. Dat zelfs de doorsnee Duitser nu min of meer de ernst van de situatie inziet, is een belangrijke stimulans voor Angela Merkel.

Bovendien heeft de prille ECB-voorzitter Mario Draghi het de voorbije weken verdomd goed gespeeld. Door duidelijk te stellen dat de ECB zich niet onder druk laat zetten en dat de ECB niet zal bewegen tot de Europese politiek flink zijn nek uitsteekt, zette hij meteen ook Angela Merkel uit de wind. Merkels electoraat wilde immers zijn geliefde Bundesbank pas opgeven als het er een sterke onafhankelijke ECB voor in de plaats kreeg.

Stark en Weber

 

Advertentie

De Duitsers huiveren van het idee dat politici de ECB verzoeknummertjes zouden kunnen laten spelen. Dit sluimerend misverstand, aangewakkerd door het klunzige ontslag van Duitse centraal bankiers als Axel Weber en Jürgen Stark, heeft Draghi hopelijk voorgoed de wereld uit geholpen.

Kortom: de 'k' is beslist groter dan 50 procent. Het lijkt er sterk op dat A tegelijk groter is dan B. Laten we bijvoorbeeld de Belgische beleggingen bekijken. De Belgische overheidsobligaties herstelden deze week weliswaar fors van de uppercuts van eind november, maar ze blijven toch behoorlijk goedkoop. Nu een recessie in Europa erg waarschijnlijk is, lijkt het logisch dat de rente van hieruit nog behoorlijk kan terugvallen.

Belgische aandelen dan? Vergelijk even de beurskoersen van de meeste degelijk presterende gezonde bedrijven met hun koersen van begin dit jaar. Natuurlijk, de economische omgeving is veel minder voorspoedig geworden. Maar het is duidelijk dat beleggers al een voorschot genomen hebben op nog een pak meer onheil. A is groter dan B.

In Waldorf bespreekt Pierre Huylenbroeck dagelijks een stukje economische actualiteit

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Paul Gheysens richtte in 1985 Ghelamco op en bouwde het uit tot een van de grootste vastgoedontwikkelaars van het land.
Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
In veertig jaar tijd bouwde de boerenzoon Paul Gheysens zijn familiebedrijf Ghelamco uit tot een van de belangrijkste en bekendste vastgoedontwikkelaars van België. Net nu zijn imperium in woelig water zit, staat hij voor een dubbele generatiewissel. Portret van een brutale visionair met een neus voor opportuniteiten.
Gesponsorde inhoud