Orderboek van bouwgroep CFE droogt op
CFE haalt steeds minder orders in België en Luxemburg binnen, waardoor het orderboek van de bouwgroep in een jaar met bijna een kwart is gekrompen. De nettowinst ging fors lager, blijkt uit de jaarcijfers.
De somberte die CFE al had uitgesproken ten tijde van de halfjaarcijfers in augustus is uitgekomen, en ook voor dit jaar ziet het er niet best uit. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de beursgenoteerde bouwgroep, waarin de holding Ackermans & Van Haaren een meerderheidsbelang van 62 procent heeft.
Hoewel de omzet vorig jaar nog met 7 procent steeg, zakte de bedrijfswinst met een derde tot 33 miljoen euro en eindigde de nettowinst 40 procent lager. Op een omzet van 1,25 miljard euro bleef helemaal onder de streep 22,8 miljoen winst over, goed voor een marge van 1,8 procent.
De bouwdivisie van CFE, die in haar eentje goed is voor meer dan twee derde van de omzet van het concern, dook in de rode cijfers. Nadat de afdeling in 2022 nog een winst van 9 miljoen euro had geboekt, eindigde ze 2023 100.000 euro in het rood.
Dat is volgens het bedrijf het gevolg van 'een verstoorde macro-economische context' en financiële tegenvallers bij de bouw van SHAPE, het operationele hoofdkwartier van de NAVO in de buurt van Bergen. Voorts leed de winst onder het faillissement van een klant en een aantal onderaannemers. In de Brusselse Noordwijk verloren verschillende takken van CFE vorig jaar een pak geld aan de omvorming van de WTC-torens tot het project ZIN.
Maar ook de instroom van nieuwe opdrachten droogt op. Eind december zaten nog voor 1,27 miljard euro opdrachten in de pijplijn, ruim een kwart minder dan eind 2022. Daar komt nog bij dat twee derde van de omzet uit dat orderboek al voor dit jaar geboekt staat.
Krimp in 2024
De daling komt vooral door de Luxemburgse markt, waar het aantal nieuwe bouwopdrachten 'scherp is gedaald'. In Wallonië en Brussel is sprake van een 'bescheiden instroom van opdrachten', terwijl in Vlaanderen en Polen de orders vlotjes worden getekend.
Voor dit jaar blijft CFE somber. 'De economische omgeving blijft op korte termijn lastig in België en Luxemburg, zowel de markt voor woningen als die voor kantoren.' Daardoor rekent het bouwconcern erop dat de omzet dit jaar 'gematigd' zal krimpen, maar dat de operationele winstmarge tegenover vorig jaar stijgt.
Het bedrijf gaat ervan uit dat de malaise van korte duur is. Op middellange termijn rekent CFE erop dat het kan profiteren van de groeiende vraag naar de renovatie van gebouwen om het energieverbruik ervan te verbeteren. Ook acht het zich goed gepositioneerd om te profiteren van de vraag naar de ontwikkeling van infrastructuur die nodig is voor de energietransitie.
Meest gelezen
- 1 Regering-De Wever eist bijna alle winst van Belfius op
- 2 Wijninckx-bijdrage op aanvullende pensioenen van 3 naar 12,5 procent: wat betekent dat?
- 3 Trump pakt Harvard aan en bevriest miljardenfinanciering
- 4 100.000 langdurig werklozen dreigen op 1 januari uitkering te verliezen
- 5 Kan Europa nog zonder Amerikaanse techreuzen? ‘Hele IT-sector zit in een drugsdealermodel’
De Tijd Company Screener
- TROREMA
- Koen Janssen
- B GLOBAL MANAGEMENT
- Luc Bertrand