Advertentie

Het loopt gesmeerd voor oliesector

©REUTERS

Vandaag beslist het OPEC-oliekartel of het zijn productiebeperkingen verlengt of nog opschroeft. Een positieve beslissing kan de olieprijs en de olieaandelen verder doen oprukken.

Sinds het dal eind juni steeg de olieprijs al met een kwart naar 56,33 dollar per vat.  Vandaag wordt een belangrijke dag voor de verdere richting van de oliemarkt. De OPEC-leden komen bijeen op hun hoofdkwartier in Wenen om over de productiequota te praten. De huidige afspraak om dagelijks 1,8 miljoen vaten minder te produceren, geldt tot maart 2018. Ook enkele landen die geen lid zijn van de OPEC, zoals Rusland, doen aan die deal mee.

De Iraakse minister van Olie Jabbar al-Luaibi liet uitschijnen dat misschien extra productiebeperkingen op stapel staan.  ‘Enkele leden willen de huidige, lagere quota verlengen met 3 tot 6 maanden, sommige tot eind 2018.  Andere leden, waaronder Ecuador en wijzelf, denken dat de markt eerder gebaat is met een extra productieknip van 1 procent.’ Irak ziet in de recente prijsstijging het bewijs dat de aanpak werkt, want de strategie die Saoedi-Arabië lang volgde om de kranen volop open te draaien, draaide uit op een sisser.

Advertentie
©Mediafin


De klim van de olieprijs is niet alleen toe te schrijven aan de lagere productie van de OPEC. Minstens even belangrijk is de stijging van de vraag. Het Internationaal Energieagentschap verhoogde de raming voor de wereldwijde vraag naar ruwe olie vorige maand alweer. Het stelt dat er in 2018 dagelijks 1,6 miljoen vaten extra nodig zullen zijn. De boomende economie in de VS en Europa en het snelle herstel van de Chinese industrie zijn daarvoor verantwoordelijk.

Spanningen in Irak

Ook de spanningen in Irak kunnen de olieprijs hoger jagen. Op 25 september houdt de olierijke noordelijke provincie Kirkoek een referendum over een onafhankelijk Koerdistan, een stembusgang die de regering in Bagdad niet erkent. Aangezien de  5 miljoen stemgerechtigde Koerden in Kirkoek de ruime meerderheid van de bevolking uitmaken, staat de uitslag zo goed als vast. De Iraakse premier Haider al-Abadi omschrijft het referendum als ‘ongrondwettelijk en illegaal’. Hij kreeg vorige week van het parlement het fiat om de eenheid van het land ‘met alle mogelijke middelen’ te verzekeren.

Sommige OPEC-leden, waaronder Irak, denken dat de markt gebaat is met een extra productieknip van 1 procent.

JABBAR AL-LUAIBI
iraakse minister van olie

Ook de buurlanden Turkije, Syrië en Iran zijn gekant tegen de volksraadpleging, omdat ze vrezen voor een besmetting van hun gebieden, waar veel Koerden wonen. Zelfs de VS en Duitsland, traditionele bondgenoten van de Koerden, ijveren voor het afblazen van het referendum omdat het de regio nog ontvlambaarder kan maken. Analisten gaan er vanuit dat de Koerden niet meteen de onafhankelijkheid zullen uitroepen, maar de uitslag aan de onderhandelings-tafel met Bagdad zullen gebruiken om een groter deel van de olie-inkomsten voor zich te kunnen houden.

Beleggers die van de olierally willen profiteren, kunnen vanzelfsprekend terecht bij grote verticaal geïntegreerde oliemaatschappijen als ShellTotalBP of ExxonMobil. Die aandelen kenden de voorbije weken een sterke remonte. Ze betalen bovendien een stevig dividend, waardoorze ook geschikt zijn voor de couponminnaars.

Een andere manier om in de oliesector te beleggen is via zogeheten Exchange Traded Funds (ETF’s), die u bij alle makelaars kan verhandelen. De meest verhandelde olietracker ter wereld is het United States Oil Fund (ticker USO). De voorbije vijf jaar had de tracker een correlatie van 0,96 met de olieprijs. Dat betekent dat de koers van de tracker bijna exact de koers van de ruwe olie volgt.

Advertentie

Via de tracker iShares US Oil & Gas Exploration & Production (ticker IEO) belegt u niet in de grondstof, maar in100 Amerikaanse bedrijven die olie en gas ontginnen en produceren. De grootste participaties zijn ConocoPhilips en EOG Resources. Iets gediversifieerder is de tracker Vanguard Energy ETF (ticker VDE), die in 150 grote bedrijven uit de hele olie- en aardgasketen investeert. De belangrijkste bedrijven in portefeuille zijn ExxonMobilChevron en Schlumberger.

U kan ook de toeleveranciers kopen, zoals de bodemonderzoekers, de leveranciers van boormateriaal, de transporteurs van olie of de makers van boorplatformen. De koers van de Belgische oliereder Euronavherstelde in één maand met 12 procent, ook al zijn de vrachttarieven nog niet gestegen. Analisten waarschuwen dat het nog een tijd kan duren eer de sector weer volop investeert. Daarvoor duurt het prijsherstel nog niet lang genoeg. Vooral voor bedrijven die zich specialiseren in dure diepzeeboringen lijkt het tij nog niet gekeerd. Vorige week vroeg de Noorse verhuurder van boorplatformen Seadrillbescherming tegen zijn schuldeisers. De Franse bodemonderzoeker CGG vroeg het faillissement aan voor zijn Amerikaanse tak.

‘VS breken record olieproductie’

De strategie van het oliekartel OPEC om de duurdere Amerikaanse schalie-olie weg te concurreren, is compleet mislukt. Dat stelt olieanalist Nitesh Shah van ETF Securities. ‘De productie van ruwe olie in de VS zal in 2018 een record bereiken van 9,9 miljoen vaten per dag. Het is het bewijs van de bestendigheid van de Amerikaanse markt en van de mislukking van de strategie van de OPEC om de dure schalieolieproductie lam te leggen.’

De vorige productiepiek van de VS dateert van 1970, toen vooral via de Texaanse boorplatformen 9,6 miljoen vaten per dag naar boven werden gehaald. Texas is nog steeds de oliestaat bij uitstek. De hogere Amerikaanse productie is vooral te danken aan het Permische bekken in Texas en New Mexico. Van de 940 oliebronnen in productie in de VS, liggen er 377 in dat bekken. Dankzij nieuwe technieken is de gemiddelde productiekostprijs van een vat schalieolie, inclusief belastingen, in drie jaar gehalveerd naar 23,40 dollar. Saoedi-Arabië haalt olie boven tegen 9,6 dollar per vat. De Saoedische staatsoliemaatschappij Aramco doet dat belastingvrij, terwijl de Amerikaanse producenten per vat gemiddeld 6,42 dollar taks betalen.

Zelfs met lagere olieprijzen zullen de VS dit en volgend jaar meer produceren, meent Shah. De schalieoliebedrijven hebben veel bronnen geboord, maar nog niet ontgonnen. Het is bij wijze van spreken voldoende de kraan open te draaien om de cashflows te laten stromen. ‘Bovendien neemt ook de productie in de Golf van Mexico toe’, stelt de analist. ‘De kosten voor het boren naar olie in de diepzee zijn sinds 2004 met 20 procent gedaald. De maatschappijen draaien break-even tegen 50 dollar per vat. Volgend jaar komen acht nieuwe grote boorplatformen in gebruik in de Golf van Mexico. Dat zal de productie doen groeien van 1,7 naar 1,9 miljoen vaten.’

 


Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Tienduizenden onderwijsambtenaren betoogden maandag in Brussel tegen de verwachte federale pensioenplannen.
Vooral jonge leerkrachten zijn dupe van geplande pensioenhervormingen
Ruim 30.000 leerkrachten hebben maandag in Brussel betoogd tegen plannen van de Arizona-partijen om te snoeien in hun pensioen. Berekeningen tonen aan dat de voorlopige plannen vooral jongere leerkrachten raken.
Gesponsorde inhoud