Advertentie

Mag ik mijn winkel onbeperkt open houden?

In sommige gemeenten kan u rustig boodschappen doen op een zondag, andere steden liggen er die dag juist doods bij. Voor de consument lijkt het misschien niet zo, doch een handelaar dient zich te houden aan de opgelegde beperkingen omtrent openingsuren. We zetten ze even op een rijtje.

Elke onderneming die een rechtstreekse verkoop of dienst levert aan de klant is gehouden aan de wet tot instelling van de verplichte avondsluiting. Hierdoor dient een handelaar te sluiten vóór 5 uur en na 20 uur. (Een handelszaak moet dus zeker gesloten zijn tussen 20u00 's avonds en 5u00 's ochtends.) Op vrijdagen en werkdagen die een wettelijke feestdag voorafgaan mag de winkel tot 21 uur open blijven. Is de wettelijke feestdag een maandag dan kan de handelaar de voorafgaande zaterdag zijn deuren openen tot 21 uur. Ook nachtwinkels dienen zich aan een sluitingsuur te houden, voor hen geldt gesloten deuren tussen 7u00 en 18u00.

De wet voorziet enkele uitzonderingen. Afhankelijk van de activiteit, de locatie en de welwillendheid van het College van Burgemeester en Schepenen kunnen er afwijkingen op bovenvermelde verplichting zijn.

Advertentie

Zo definieert de wetgeving een beperkt aantal activiteiten die niet gebonden zijn aan de avondsluiting. Enkele voorbeelden zijn hotels, motels, kampeerterreinen, restaurants, diensten verleend door traiteurs, frituren, verbruikerszalen, drankslijterijen, begrafenisondernemingen, winkels in genees-en heelkundige toestellen, bloemenwinkels, winkels voor verhuur en verkoop van videofilms, wasserijen, tabakswinkels,...

Daarnaast speelt locatie een rol, in die zin dat toeristische centra, badplaatsen en luchtkuuroorden gedurende vastgelegde periodes kunnen afwijken van de wet.

Tot slot kan het college van burgemeester en schepenen afwijkingen toestaan omwille van bijzondere voorbijgaande omstandigheden. Deze afwijkingen zijn beperkt tot een maximum van 15 dagen per jaar.

Naast de avondsluiting is de verplichte rustdag ook een beperking voor de meeste handelaars. De rustdag verplicht de handelaar een periode van 24 uur ononderbroken rust te nemen. Gezien deze rustdag kan aanvangen om 5 uur 's ochtends of om 13 uur 's middags kan de handelaar vrij kiezen om een volledige dag te sluiten of twee aaneensluitende halve dagen. Hij kan zijn rustdag volledig zelf bepalen en kan eventueel zijn winkel op zondag open houden.
Wanneer men hiervoor opteert, moet vooraf een aangifte plaatsvinden bij het College van Burgemeesters en Schepenen. Wanneer de handelaar geen melding maakt, wordt de zondag automatisch vastgelegd als zijnde de rustdag. De gekozen rustdag moet minimum 6 maanden geldig blijven, na deze termijn kan de rustdag opnieuw gewijzigd worden.
Indien de wekelijkse rustdag onmiddellijk vóór een wettelijke feestdag valt, mag de handelaar hem overbrengen naar de dag volgende op de wettelijke feestdag.
Het College van Burgemeester en Schepenen kan maximum 15 kalenderdagen afwijkingen op de rustdag toestaan omwille van bijzondere en voorbijgaande omstandigheden of voor jaarbeurzen en jaarmarkten. In toeristische gemeenten kunnen er voor een langere periode afwijkingen toegestaan worden.

Voor meer informatie kan men terecht bij FOD Economie - KMO, Middenstand en Energie, dienst KMO- beleid, WTC III - 26 ste verdieping, Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel, Tel. 02 - 208 51 56.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud