Duitsland legt datapraktijken Facebook aan banden
Het sociale netwerk mag de data van zijn verschillende diensten niet met elkaar combineren zonder toestemming van de gebruikers. Het Bundeskartellamt treft Facebook hiermee op een heel gevoelige plek.
Het Bundeskartellamt waakt bij onze oosterburen over de competitie op de markt. Het deed vanochtend een uitspraak in een al langer lopend onderzoek naar de praktijken van Facebook.
De voornaamste conclusie van de competitiewaakhond is dat Facebook niet zomaar data buiten zijn netwerk kan verzamelen om die daarna te koppelen aan een Facebook-account. Het heeft daarvoor de instemming van de gebruikers nodig. Die instemming moet 'uit vrije wil' gebeuren.
Fiat
Volgens de gebruiksvoorwaarden van Facebook mag het sociale netwerk data verzamelen via de dochtermerken WhatsApp en Instagram en die daarna koppelen aan een account van een Facebook-gebruiker, merkt de waakhond op. Ook elke site met daarop een 'like' of 'deel'-knop van Facebook communiceert met het platform.
Diensten zoals WhatsApp en Instagram mogen data verzamelen, erkent de competitiewaakhond. Maar pas als een gebruiker zijn fiat geeft, kan Facebook de link leggen met de moederapp. 'Facebook zal zijn gebruikers niet langer kunnen dwingen akkoord te gaan met de onbeperkte verzameling en toekenning van niet-Facebook-data aan hun Facebook-account', zegt voorzitter Andreas Mundt.
Dominant
Als dominant bedrijf is Facebook onderworpen aan speciale verplichtingen.
Facebook is een dominante speler op de Duitse markt van sociale netwerken, merkt de concurrentiewaakhond op. Het heeft er 32 miljoen gebruikers die maandelijks een keertje inloggen en 23 miljoen die dat dagelijks doen. 'Als dominant bedrijf is Facebook onderworpen aan speciale verplichtingen', alsnog Mundt.
Het sociale netwerk heeft in een reactie laten weten dat het niet akkoord is met de beslissing van de concurrentiewaakhond. Het is van plan in beroep te gaan bij een rechtbank in Düsseldorf. 'De waakhond onderschat de sterke competitie in Duitsland, begrijpt niet hoezeer we in lijn zijn met de Europese databeschermingsregels en ondermijnt de Europese mechanismen rond databescherming', klinkt het in een blog.
Meest gelezen
- 1 Vakbonden waarschuwen voor ‘hallucinante’ afbouw lerarenpensioen: ‘Tot 200.000 euro verlies’
- 2 N-VA wil roerende voorheffing en vrijstelling op spaarboekje verdubbelen
- 3 Ghelamco rondt verkoop van Pools kroonjuweel voor 280 miljoen euro af
- 4 Kris Peeters krijgt bestuurszitje bij waterzuiveraar Aquafin
- 5 De Croo en Van der Straeten vangen bot in laatste rondje benoemingen