Advertentie

Brits parlement eist regulering Facebook

Facebook krijgt een stevige veeg uit de pan van een commissie van het Britse parlement. ©REUTERS

In een nieuw rapport roept een commissie van het Britse parlement op technologiebedrijven zoals Facebook strenger te reguleren.

Een commissie van het Britse parlement, bevoegd door digitale zaken, heeft na 18 maanden een onderzoek over het sociale netwerk Facebook afgerond. Het onderzoek keek naar de impact van onder meer fake news en kwalijke content op het platform. 

De conclusie is niet mals. De commissie stelt voor technologiebedrijven in een nieuw juridisch jasje te steken, waardoor ze wettelijk verantwoordelijk zouden worden voor de kwalijke content die gebruikers op het platform verspreiden.

Advertentie

'Minachting'

De redenering van Facebook-CEO Mark Zuckerberg is steevast dat Facebook slechts een platform is. Het is niet zijn bevoegdheid te bepalen wat kan en niet kan. Facebook is geen 'uitgever'. Het populaire sociale netwerk trok het aantal personeelsleden dat content controleerde op het platform de voorbije jaren flink op. 

Facebook trad de databeschermingsregels bewust en opzettelijk met de voeten.

Toch is die zelfregulering niet voldoende, vinden de Britse parlementsleden. Er moet een verplichte ethische code komen, net zoals een onafhankelijke regulator die de naleving van zo'n code kan controleren. Het is nu aan de Britse regering om op de vragen van het Britse parlement te reageren. 

De taal in het rapport van het Britse parlement is opmerkelijk stevig. Het wijst Facebook-topman Mark Zuckerberg met de vinger, die 'minachting toonde' door niet voor het Britse parlement te willen verschijnen. Onderzoeken naar concrete cases wezen ook uit dat Facebook 'bewust en opzettelijk databeschermingsregels met de voeten trad'.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) was een van de voorvechters van het Europese gasprijsplafond.
Europees prijsplafond voor gas wordt niet verlengd
Het Europese prijsplafond voor gas, waarvoor België mee aan de kar trok, sterft eind deze maand een stille dood. Er wordt aan nieuwe maatregelen gewerkt om de energieprijzen naar beneden te krijgen.
Gesponsorde inhoud