Apple landt eindelijk met betaaldienst in België
Anderhalf jaar na rivaal Google rolt ook Apple een mobiele betaaldienst uit in ons land. Apple Pay wordt vanaf november beschikbaar, in eerste instantie voor klanten van de grootbank BNP Paribas Fortis. Breekt mobiel betalen nu door?
Het kransje opties om in de winkel met de smartphone te betalen wordt almaar groter. Apple lanceert in november zijn betaaldienst Apple Pay, vernam De Tijd uit meerdere bronnen. De dienst is eerst gereserveerd voor de klanten van de grootbank BNP Paribas Fortis. Pas over enkele maanden kunnen de andere banken volgen. BNP Paribas Fortis wou geen commentaar kwijt, lokale Apple-woordvoerders waren niet bereikbaar voor een reactie.
Om met Apple Pay te betalen voegt de klant zijn betaal- of kredietkaarten toe aan de Apple Wallet, de digitale portemonnee die Apple integreerde in zijn mobiele besturingssysteem iOS. Bij BNP Paribas Fortis gaat het om de betaalkaarten van Fortis en die van zijn dochterondernemingen Hello Bank en Fintro en om de kredietkaarten VISA en MasterCard.
NFC
Achter de mobiele betalingen schuilt de NFC-technologie. Met die near field communication kunnen toestellen, in dit geval een smartphone en de betaalterminal van de winkel, op zeer korte afstand met elkaar communiceren. Apple hield de NFC-technologie tot nog toe op ‘slot’. Bezitters van een iPhone konden daardoor zelfs nog niet mobiel betalen via de Bancontact-app.
Het gonst al langer van de geruchten dat Apple Pay naar ons land komt. De hardwaregigant arriveert relatief laat in België. Rivaal Google kondigde al in maart 2017 aan dat hij zijn mobiele betaaldienst, toen nog ‘Android Pay’ gedoopt, zou uitrollen. De primeur ging ook toen naar BNP Paribas Fortis.
Aanvankelijk was de dienst beperkt tot kredietkaarten, maar in september vorig jaar kwamen er betaalkaarten bij. Ook KBC sprong aan boord. Bancontact liet al langer betalingen via NFC-technologie toe, maar alleen op smartphones die draaiden op Android, het besturingssysteem van Google. Het is niet meteen duidelijk of iPhone-bezitters nu ook via Bancontact mobiel zullen kunnen betalen.
QR-code
Naast de NFC-technologie is er een tweede manier om mobiel te betalen: via het scannen van QR-codes. Handelaars, koffiezaken of cafés hebben naast hun kassa zo’n QR-code hangen. De klant kan die scannen om het gevraagde bedrag over te schrijven. Vooral Payconiq, dat in maart aankondigde samen te gaan met Bancontact, maakte furore met de techniek.
Klanten van BNP Paribas Fortis zullen hun betaal-of kredietkaarten kunnen toevoegen aan de Apple Wallet.
De komst van Apple Pay kan betalen met de smartphone een extra zetje geven in ons land. De iPhone-bouwer is volgens cijfers van de marktonderzoeker GfK naar omzet nog altijd de grootste smartphoneproducent van dit land. Naar aantal toestellen vecht het met het Chinese Huawei om de derde plaats, na marktleider Samsung.
Met de meeste betaal- en kredietkaarten in ons land kan bovendien al contactloos betaald worden. Het volstaat de kaart vlak bij de terminal te houden, waarna de betaling automatisch uitgevoerd wordt. Die kaarten maken ook gebruik van de NFC-technologie, waardoor er weinig verschil is tussen betalen met kaart of smartphone. Tenzij dit: bij een contactloze betaling met de kaart boven 25 euro is een pincode vereist, met de smartphone een vingerafdruk (‘touch ID’) of gezichtsherkenning (‘face ID’).
P2P
Technologiebedrijven zoals Apple en Google kunnen mogelijk wel het verschil maken met ‘peer-to-peer’-betalingen. Dat zijn betalingen aan vrienden of andere contacten. Met Apple Pay Cash kan je je contacten betalen via de berichtendienst iMessage. Die functionaliteit wordt voorlopig niet mee uitgerold bij de lancering van Apple Pay.
Bij de toelichting van de jongste kwartaalresultaten maakte Apple-CEO Tim Cook bekend dat wereldwijd al een miljard transacties plaatsvonden via de mobiele betaaldienst. De marktonderzoeker Crone Consulting becijferde op verzoek van het financiële persagentschap Bloomberg de voetafdruk van Apple Pay in zijn thuisland de Verenigde Staten, waar de hardwaregigant het al eind 2014 lanceerde. Volgens Crone zouden 32 miljoen Amerikanen minstens twee keer per maand een transactie doen.
Voor Apple komt er zo laat op het jaar nog een drukke periode aan. De technologiegigant wil niet alleen vorderingen maken met zijn mobiele betaaldienst, hij presenteerde gisteren ook een reeks nieuwe hardwareproducten. Er kwamen een nieuwe MacBook Air (laptop), een iPad Pro (tablet) en een Mac Mini (desktopcomputer) bij. De MacBook Air en de Mac Mini zijn de eerste Apple-producten die van herbruikbaar aluminium zijn gemaakt.
Meest gelezen
- 1 Belfius wil stad Bergen niet financieren na doorbraak extreemlinkse PTB
- 2 Golf aan betaalbare e-auto’s op komst, met dank aan strenge uitstootregels
- 3 Nvidia overtreft opnieuw de verwachtingen
- 4 Gentse techspeler Lighthouse haalt 350 miljoen euro op en wordt miljardenbedrijf
- 5 'Rusland viel Oekraïne aan met intercontinentale ballistische raket'