‘Facebook-telefoon' blijkt besturingssysteem
Het sociaal netwerk Facebook zou deze week eindelijk met een Facebook-telefoon komen. Alleen blijkt die telefoon een aangepaste versie van het Android-besturingssysteem.
Facebook heeft de technologiepers samengeroepen voor een evenement op donderdag 4 april. ‘Come see our new home on Android’, titelt de uitnodiging. Meer is niet nodig om de speculatie over een eigen Facebook-telefoon weer te doen oplaaien. Al jaren is er om de zoveel maanden een of andere blog die meent te weten dat CEO Mark Zuckerberg en zijn team aan een smartphone werken.
Maar dit keer zijn de geruchten wel heel gedetailleerd. Volgens de verschillende bronnen die de Amerikaanse media aanhalen, stelt het beursgenoteerde sociaal netwerk donderdag een eigen versie van het populaire Android-besturingssysteem voor. Android is eigendom van Google, maar de Amerikaanse internet reus laat toe dat zijn klanten, waaronder telefoonproducenten, er wat aan morrelen. Amazon doet dat voor zijn Kindle-tablets.
Eigen aan het Facebook-besturingssysteem, is dat heel wat Facebook-functionaliteiten - denk aan statusupdates, foto’s van je vrienden of chatberichten - meteen op de homepagina van de smartphone zullen verschijnen. Het project zou de toepasselijke naam ‘Facebook Home’ krijgen. Ook zal het makkelijker worden van eender welke applicatie op je telefoon dingen te delen via het sociaal netwerk.
Het aangepaste besturingssysteem zal niet op elke telefoon beschikbaar zijn. Facebook vroeg de Taiwanezen van HTC, een producent met heel wat Android-ervaring, een nieuwe telefoon te ontwikkelen. Maar ook andere toestelmakers worden gecontacteerd. HTC bracht in 2011 al de ChaCha- en Salsa-telefoons uit, toestellen met een Facebook-knop om foto’s, muziek en berichten te delen. Een succes werd het allerminst.
Sinds Facebook in mei vorig jaar naar de beurs trok, heeft het aandeel 33 van zijn waarde verloren. De belangrijkste reden voor dat waardeverlies is de vrees van veel beleggers dat Facebook een te kleine rol speelt op mobiele toestellen, terwijl steeds meer mensen via hun smartphone of tablet surfen.
De mobiele impact van Facebook is inderdaad klein, al moet gezegd dat de Facebook-app steeds beter geïntegreerd is in Android en vooral iOS, het besturingssysteem voor de iPhone en iPad. 650 miljoen mensen bezoeken Facebook via een mobiel toestel. De onthulling van deze week zal dat aantal nog vergroten.
Bovendien zal Facebook bij de gebruikers van zijn aangepaste besturingssysteem veel meer informatie kunnen verzamelen. Dankzij je sms-verkeer weet Facebook wie je belangrijkste vrienden zijn en kan het je newsfeed én de reclameboodschappen - denk aan: je vriend vindt dit product leuk - daaraan aanpassen. Zuckerberg zei vorig jaar nog: ‘We willen een platform bouwen dat zo diep mogelijk geïntegreerd is in elk belangrijk toestel.’
Maar een Facebook-telefoon zou meer potten kunnen breken. Facebook heeft behalve zijn sociaal netwerk ook Messenger, een app waarmee je via het Facebook-netwerk gratis via het internet kan bellen naar Facebook-vrienden. Mocht dit op de Facebook-smartphone worden voorgeïnstalleerd, dan is dat een klap voor de telecomoperatoren.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen