Advertentie

De week die komt: handelsoorlog, ECB, Netflix, ASML, Barco, Meta en Mithra

De Amerikaanse president Donald Trump en de Italiaanse premier Giorgia Meloni bij een vorige ontmoeting in januari. Deze week zitten ze samen over de handelstarieven. ©Reuters

Raakt de internationale handelsoorlog wat bekoeld? Knipt de ECB opnieuw in de rente? Hoe scoorden Netflix, ASML, LVMH en Barco? Hoe streng is de Trump-regering voor Meta en big tech? En wordt François Fornieri (Mithra) veroordeeld voor handel met voorkennis? U komt het deze week te weten.

1. Raakt de internationale handelsoorlog wat bekoeld?

Terwijl de Belgische binnenlandse politiek een week vakantie neemt, blijft internationaal de door de Amerikaanse president Donald Trump ontketende handelsoorlog het nieuws domineren. Afgelopen weekend kondigde Trump aan dat smartphones, computers en een reeks andere techproducten voorlopig vrijgesteld worden van de 'wederkerige' tarieven. Dat is bijzonder goed nieuws voor bijvoorbeeld Apple. Het is uitkijken naar hoe de beurzen maandag zullen openen.

Deze week trekken zowel de Europese Commissaris voor Handel Maros Sefcovic (maandag) als de Italiaanse premier Giorgia Meloni (donderdag) - en niet Commissievoorzitster Ursula von der Leyen - naar Washington om te onderhandelen over de tarieven.

Advertentie

Voorts is het uitkijken naar een aantal economische indicatoren die China zal publiceren, ook al zal de impact van de torenhoog opgelopen tarieven tussen beide landen daarin nog maar weinig te zien zijn. Maandag maakt China zijn handelsbalans voor maart bekend: de oplijsting van wat het precies importeerde en exporteerde. En woensdag publiceert China als eerste groot land cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal.

Economen verwachten dat de economische activiteit kwartaal op kwartaal met 1,4 procent is gegroeid, tegenover 1,6 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. De jaar-op-jaargroei vertraagde wellicht naar 5,2 procent, tegenover 5,4 procent in het vierde kwartaal. China werd al vanaf februari geconfronteerd met een verhoging van de Amerikaanse invoerheffingen. Die tarieven zijn sinds begin deze maand in enkele stappen fors verhoogd naar liefst 145 procent.

Advertentie

2. Knipt de ECB opnieuw in de rente?

De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdag en zal dan bijna zeker de beleidsrente met 25 basispunten verlagen naar 2,25 procent. De inflatie is in maart gedaald en zal wellicht verder dalen. De Europese economie koelt af door de Amerikaanse invoerheffing van 10 procent op Europese producten en de euro is sterk in waarde gestegen tegenover de dollar. Daardoor worden onder meer olie en andere ingevoerde grondstoffen goedkoper. Omdat er weinig twijfel bestaat over het rentebesluit kijken beleggers vooral uit naar de reactie van ECB-voorzitster Christine Lagarde op de Amerikaanse invoerheffingen.

3. Hoe scoorden Netflix, ASML, LVMH en co?

Het seizoen van bedrijfsresultaten van het eerste kwartaal komt stilaan op stoom. Netflix publiceert donderdag zijn cijferupdate. De Amerikaanse streamingreus scoorde de afgelopen maanden opnieuw een hit met de miniserie 'Adolescence'. De consensusverwachting van analisten gaat uit van zo'n 10,5 miljard dollar omzet, leidend tot een winst per aandeel 5,76 dollar.

Advertentie

Voor het eerst zal de streamer geen cijfers meer vrijgeven over het aantal abonnees, maar met 19 miljoen nieuwe leden in het laatste kwartaal van 2024 zit het op dat vlak wel snor. Analisten kijken ook uit naar de inkomsten uit advertenties, want tegenwoordig biedt Netflix een goedkope abonnementsformule aan waarbij gebruikers reclame te zien krijgen. Netflix boort daarmee een geheel nieuwe inkomstenbron aan.

Verder is het qua internationale resultaten onder meer uitkijken naar de Franse luxereuzen LVMH en Hermès, de Amerikaanse banken Goldman Sachs, Bank of America en Citigroup en de Nederlandse chipmachinebouwer ASML.

4. Wat is de impact van de Amerikaanse handelstarieven op Barco?

En ook in België druppelen de eerste eerstekwartaalresultaten binnen. Woensdag rapporteert Barco. Zoals bij veel bedrijven zullen beleggers erg benieuwd zijn naar de commentaren over de verwachte impact van de handelsoorlog. De Kortrijkse technologiegroep zei eerder dit jaar dat ze - behoudens sterk verslechterende geopolitieke en macro-economische condities - in 2025 weer op omzetgroei rekent.

Advertentie

Die verslechterende omstandigheden zijn er de voorbije weken wel degelijk gekomen. Barco produceert zowel in Europa als in China. Die Chinese voetafdruk zou een van de motoren van hogere marges moeten worden, maar de vraag is in hoeverre de tarievenoorlog die ambities in de weg zit.

5. Hoe streng is de Trump-regering voor Meta en big tech?

Maandag begint in Washington een grote mededingingszaak tussen de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en de socialemediareus en Facebook-moeder Meta. De FTC stelt dat Meta's overnames van Instagram in 2012 en WhatsApp in 2014 concurrentiebeperkend waren en de markt voor persoonlijke sociale netwerken zou monopoliseren. Onder anderen Mark Zuckerberg, de CEO van Meta, voormalig COO Sheryl Sandberg en andere sleutelfiguren zullen in het maandenlange proces getuigen.

Ook managers van rivaliserende bedrijven zoals TikTok en Snap zullen naar verwachting het woord nemen. Het begin van de zaak gaat terug tot de eerste termijn van Trump. Het is de derde grote Amerikaanse rechtszaak tegen big tech in twee jaar tijd, na twee processen tegen Google. Terwijl onder de vorige president Joe Biden big tech streng werd aangepakt, is het voor analisten nog onduidelijk hoe de Trump-regering zich precies positioneert in het debat. De banden tussen de grote techbazen en de regering zijn nauw, maar voorlopig blijven de rechtszaken overeind.

6. Wordt François Fornieri (Mithra) in beroep wel veroordeeld voor handel met voorkennis?

Donderdag velt het Luikse hof van beroep een arrest in een zaak tegen François Fornieri, de oprichter en grootste aandeelhouder van farmabedrijf Mithra. Het gerecht verdenkt Fornieri ervan als CEO in 2018 een handel met voorkennis te hebben opgezet, via zijn vriend Samuel Di Giovanni.

Hij zou zich hebben gebaseerd op bevoorrechte informatie, met name de mogelijke lancering van een nieuw geneesmiddel door Mithra. In eerste aanleg werd Fornieri vrijgesproken, maar het parket ging in beroep. Het parket vordert 18 maanden cel tegen Fornieri, hijzelf houdt zijn onschuld staande.

Financieel-economische agenda

Maandag 14 april:

  • Resultaten internationaal: Goldman Sachs
  • VS: start antitrustproces tegen Meta (tot 3 juli)
  • China: handelsbalans maart
  • Start uitverkoop Casa na faillissement

Dinsdag 15 april:

Advertentie
  • Resultaten internationaal: Bank of America, Citigroup, United Airlines, LVMH, TomTom, Johnson&Johnson

Woensdag 16 april:

  • Resultaten België: Barco
  • Resultaten: internationaal: Heineken, ASML
  • China: economische groei Q1
  • Canada: rentebesluit
  • VK: inflatie maart
  • Nationale Bank: ondernemingsverslag
  • Proximus: algemene vergadering

Donderdag 17 april:

  • ECB: rentebesluit
  • Resultaten internationaal: L’Oréal, Netflix, Pernod Ricard, Hermes, TSMC, Amex, UnitedHealth
  • Resultaten België: Sipef, Wereldhave Belgium, Econocom
  • Arrest in de zaak tegen Mithra-oprichter François Fornieri voor handel met voorkennis

Vrijdag 18 april:

Advertentie
  • Goede Vrijdag: meeste markten (Euronext, Londen, Wall Street) zijn gesloten
  • Japan: inflatie maart
Algemene agenda

Maandag 14 april:

  • Europees commissaris voor Handel Maros Sefcovic naar Washington om te onderhandelen over de importheffingen
  • Hongarije: parlement stemt over grondwetswijzigingen die grondrechten in perken
  • Duitsland: SPD stemt over regeringsdeelname
  • Zuid-Korea: start van het strafproces tegen de geschorste president Yoon Suk-yeol
  • Bekendmaking interne verkiezingen MR
  • VS: president van El Salvador Nayib Bukele op bezoek bij Trump

Dinsdag 15 april:

Advertentie
  • 24 urenstaking spoorvakbonden
  • VS: start nieuw proces tegen Harvey Weinstein

Donderdag 17 april:

  • VS: bezoek van Italiaans premier Giorgia Meloni aan Trump

Zaterdag 19 april:

Zondag 20 april:

Advertentie
  • Pasen
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Nicolas Saverys was bereid 11,50 euro per aandeel te betalen om de stukken die hij nog niet bezat in handen te krijgen.
Nicolas Saverys kan minderaandeelhouders Exmar niet uitroken
Nicolas Saverys, de voorzitter van Exmar, is er na een tweede poging om de gastankerrederij van de beurs te halen niet in geslaagd om 95 procent van de aandelen in handen te krijgen.