Europa houdt maatregelen tegen VS achter de hand en zet turbo op meer handelsdeals
De Europese Commissie drukt de pauzeknop in voor de eerste vergeldingsmaatregelen tegen de VS. Maar die tarieven kunnen elk moment geactiveerd worden als de onderhandelingen met Washington haperen. Zelf werkt Europa aan steeds meer handelsdeals over de hele wereld.
Amper een dag nadat 26 van de 27 EU-lidstaten de eerste reeks Europese vergeldingsmaatregelen tegen de Amerikaanse tarieven van 25 procent op staal en aluminium hadden goedgekeurd, belandden ze al in de koelkast. Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen liet donderdag verstaan dat ze 'onderhandelingen een kans wil geven'. Ze voegde er wel aan toe dat de afgesproken vergeldingsmaatregelen 'op elk moment opnieuw op tafel kunnen komen' als de gesprekken met de VS de verkeerde richting uitgaan.
Amerikaans president Donald Trump bood een grote groep landen die hij vorige week een stevig invoertarief had opgelegd, een pauze van 90 dagen aan om bilaterale deals te sluiten. Het nattevingerwerk waarmee de Amerikaanse importheffingen berekend werden, werd in veel landen als oneerlijk ervaren. Die hoge tarieven zetten bovendien druk op de Amerikaanse financiën en obligatiemarkten, waardoor Trump wel een bocht moest nemen.
Trumps bocht kwam op een voor Europa gunstig ogenblik. Landen die al vergeldingsmaatregelen uitvaardigden, zoals China, zouden geen recht hebben op een deal. De Europese invoertarieven zouden maar ingaan op 15 april, en dus krijgt Europa 90 dagen respijt.
Von der Leyen liet donderdag weten dat 'de voorbereiding op Europese vergeldingsmaatregelen wordt voortgezet'. Europa keurde woensdag een pakket tegenmaatregelen goed ter waarde van 21 miljard euro. Maar door de inwerkingtreding van de Europese tegenreactie te spreiden over drie data - 15 april, 16 mei en 1 december - en met tarieven van zowel 10 als 25 procent te spelen, blijft de Europese reactie gematigd.
Voor de andere sancties die Trump al nam tegen Europa, is er nog geen beslissing over Europese tegenmaatregelen. Het gaat om de heffing van 25 procent op Amerikaanse invoer van auto's en auto-onderdelen en een heffing van 20 procent op de import van alle Europese producten in de VS.
Handelspartners
Von der Leyen riep Trump donderdag nogmaals op tot een akkoord over nultarieven op de handel tussen Europa en de VS. 'Constructieve onderhandelingen tussen de VS en de EU moeten leiden tot handel zonder frictie en voordelen aan beide kanten. Duidelijke, voorspelbare voorwaarden zijn essentieel voor het functioneren van handel en waardeketens', zei ze op X.
Constructieve onderhandelingen tussen de VS en de EU moeten leiden tot handel zonder frictie en voordelen aan beide kanten
Europa wil zijn lot niet alleen verbinden met Trump. Daarom investeert de Commissie in verse handelsakkoorden met landen over de hele wereld. Zo kondigden de EU en de Verenigde Arabische Emiraten donderdag aan dat ze vrijhandelsgesprekken starten over goederen en diensten, en over investeringen en samenwerking in een aantal belangrijke sectoren, zoals groene waterstof en zeldzame grondstoffen.
Handelsoverleg, in combinatie met gesprekken over defensie, had Von der Leyen donderdag ook met Canada, Nieuw-Zeeland en Zwitserland. Met China onderhandelt de Commissie volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt zelfs over het vervangen van de Europese tarieven op Chinese elektrische auto's door alternatieve maatregelen via onderhandelingen.
Volg het nieuws over de handelsoorlog in ons dossier of ga snel naar onze analyses:
- Gewond Boeing krijgt nieuwe klap door handelsoorlog.
- Oud-Europecommissaris voor Handel Karel De Gucht: 'Niets doen is het zinvolste antwoord op de heffingen'
- Europese bezoekers laten VS steeds meer links liggen.
- Hoe Donald Trump in enkele uren zelf zijn 'cool' verloor
- Trump-tarieven dreigen Amerikaanse douane in chaos te storten
- Econoom Jo Van Biesebroeck: ‘Europa kiest juiste aanpak tegenover Trumps handelspolitiek’
- Rush op goud: 'De geopolitieke onzekerheid door Trump is gratis reclame'
Meest gelezen
- 1 Zwaargewicht in Dow Jones krijgt grootste klap in 25 jaar
- 2 Trump legt bouw groot offshorewindpark stil, ook Belgische bedrijven DEME en Smulders betrokken
- 3 Trump belooft Meloni ‘eerlijke handelsdeal’ én bezoek aan Europese top in Italië
- 4 Nieuw-Zeelanders verlaten massaal hun land: 'Ze hebben mij hier niet nodig'
- 5 ECB geeft economie zuurstof te midden van handelsoorlog