Advertentie

Eerste Duitse ruimteraket vliegt halve minuut

De Spectrum-tweetrapsraket van de start-up Isar Aerospace werd zondag gelanceerd vanop het Noorse ruimtestation Andøya in het noordpoolgebied. ©AFP

Voor het eerst is zondag een poging gedaan om een ruimteraket vanuit continentaal Europa te lanceren. Het tuig van het Duitse Isar Aerospace stortte na een halve minuut neer, maar het bedrijf spreekt van een groot succes.

De Spectrum-tweetrapsraket van de Duitse start-up Isar Aerospace werd zondag gelanceerd vanop het Noorse ruimtestation Andøya in het noordpoolgebied. De raket begon snel na de lancering te schommelen, waarna ze na een vlucht van 30 seconden met een krachtige explosie in het ijsgebied neerstortte.

Toch is Daniel Metzler, de CEO van Isar Aerospace, tevreden. 'De testvlucht beantwoordde aan al onze verwachtingen. Ze liet ons toe data te verzamelen en ervaring op te doen. Iedere seconde is waardevol.' Eerder had hij verklaard dat een vlucht van 30 seconden al een groot succes zou zijn.

Advertentie

Volgeboekt

Isar Aerospace ontwikkelt met de 28 meter hoge Spectrum een orbitale raket. Die moet in een lage baan om de aarde komen om kleine en middelgrote satellieten te lanceren. Het bedrijf haalde voor de ontwikkeling al 400 miljoen euro op. Ruim de helft daarvan komt van het innovatiefonds van de NAVO. Het bedrijf bouwt een fabriek nabij München om 40 raketten per jaar te maken. Voor 2027 plant Isar 10 lanceringen, die allemaal zijn volgeboekt.

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

De ontwikkeling maakt ook deel uit van de Europese ambities om minder afhankelijk te worden van de Verenigde Staten om satellieten te lanceren. Als de testvlucht helemaal gelukt zou zijn, zou het de eerste keer zijn geweest dat een raket vanop het Europese vasteland gelanceerd werd in een baan om de aarde.

Deze lancering betekent een mijlpaal voor onze concurrentiekracht in ruimtereizen.

Robert Habeck
Duits minister van Economie

'Deze lancering betekent een mijlpaal voor onze concurrentiekracht in ruimtereizen', meldde de Duitse minister van Economie, Robert Habeck, in een verklaring. Hij benadrukt het belang van eigen satellieten voor de bescherming van het klimaat, crisismanagement en economische en technologische onafhankelijkheid.

Andere nieuwkomers

Isar Aerospace is slechts een van de Europese bedrijven die naar het voorbeeld van SpaceX van Elon Musk een prominente rol willen spelen in de private ruimtevaart. Het Duitse Rocket Factory Augsburg verwierf al alle vergunningen om dit jaar een orbitale raket vanop SaxaVord, op de Schotse Shetland-eilanden, te laten opstijgen. Een ander Duits bedrijf, HyImpulse Technologies, probeerde een lancering in mei vanuit Australië.

Maar ruimtevaart betekent ook grote risico's. In 2023 ging Virgin Orbit van de Britse miljardair Richard Branson failliet, na mislukte pogingen om raketten vanaf een Boeing te lanceren.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een installatie van Ekopak.
Ekopak gaat mogelijk aanvullende financiering onderzoeken
Het beursgenoteerde waterzuiveringsbedrijf Ekopak onderzoekt een reeks initiatieven om zijn balans te versterken. Daarbij hoort mogelijk ook aanvullende financiering. De koers gaat opnieuw zwaar onderuit.
Gesponsorde inhoud