Advertentie

De must-reads van het weekend

©Bloomberg

Het bleef in Europa oorverdovend stil over Erdogans machtsgreep in Turkije. Terwijl de vraag meer dan ooit kan worden gesteld: is het land nog een democratie?

©Marie Tihon

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft af te rekenen met de zwaarste protestgolf in jaren. Na de arrestatie van zijn grootste rivaal Ekrem Imamoglu barstte de onvrede los die jaren sluimerde over de repressie, het machtsmisbruik en het economische wanbeleid. Redacteur Erik Ziarczyk ging ter plaatse kijken. ‘Zelfs zijn eigen achterban heeft het stilaan gehad met Erdogan.’

Advertentie
©© Eric de Mildt

Belgische architect tekent mee aan blauwdruk voor Palestijnse staat: ‘Je moet de hevigste tegenstand begrijpen’

Samen met een internationaal team werkte de Belgische architect Alexander D’Hooghe een plan uit over hoe een Palestijnse staat er na de oorlog kan uitzien. Waar in het puin verrijzen het best straten, huizen, scholen en energiecentrales? ‘Zeker in de duisterste tijden is een plan belangrijk. Het verbeeldt een betere toekomst.’

©katrijn van giel

Vlaamse zelfstandigen verkopen zichzelf op sociale media

Van de ‘TikTok-slager’ tot de Instagram-frituur. Steeds meer Vlaamse zelfstandigen zijn hot op sociale media. Hun populariteit leidt niet alleen tot meer volgers, maar ook tot meer klanten én zakelijke opportuniteiten. ‘Als je het juist aanpakt, kan je winnen van Zalando of Bol.’

Advertentie
©rv
Advertentie

Van spionage tot wapenleveringen: de duistere praktijken achter de Iraanse schepen in Antwerpen

Iraanse containerschepen gebruiken hun commerciële route naar de haven van Antwerpen als dekmantel voor duistere en antiwesterse praktijken. Zes schepen worden verdacht van spionage, hulp aan de Houthi-rebellen bij aanvallen op westerse schepen en wapentransporten naar Syrië en Rusland. De Tijd volgde het spoor van de zes Iraanse schepen en kreeg daarvoor hulp van collega’s uit Syrië, Iran en andere landen.

©Filip Ysenbaert

Zijn de nieuwe beursrecepten duurzaam?

Na jaren van een ultra-eenzijdige focus op technologiereuzen en Amerikaanse indexfondsen, tapten beleggers in het eerste kwartaal van 2025 eindelijk uit andere vaatjes. Is dit het beurskwartaal van de grote reset?

©Jonas Lampens

De kracht van Hyrox: ‘Je hebt er telkens superveel zin in. Maar je weet ook: prettig gaat het niet aanvoelen’

Door fitnessoefeningen te combineren met lopen creëerden twee Duitsers in 2017 een discipline die een doordeweekse work-out tot competitiesport verheft. Sindsdien is Hyrox booming business. ‘Het is trekken, duwen, draaien en lopen met zo goed als geen risico op blessures.’

©Stefaan Temmerman

Geproefd: de eerste ‘made in Belgium’-sake van chef-kok Dennis Ekisola

In zijn Japans restaurant Dojo 2.0 in Antwerpen baat chef Dennis Ekisola ook de eerste Belgische sakebrouwerij uit. Nu komen eerste 6.180 flessen op de markt. Sabato kon er al van proeven.

Advertentie
Donald Trump loopt niet hoog op met Commissievoorzitster Ursula Von der Leyen (links), terwijl hij met Italiaans premier Giorgia Meloni al jaren een band heeft.
Handelsoorlog
De Amerikaanse importtarieven voor een hele waslijst aan landen gaan woensdag officieel in. Terwijl de handelsoorlog met China in ijltempo escaleert, mag Japan al gaan onderhandelen over soepelere heffingen. Ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni trekt volgende week naar Washington namens de EU.

In het nieuws

Alle artikels meer
Op beleggingsapps domineerde maar één kleur de eerste dagen nadat president Donald Trump zijn importheffingen had aangekondigd : dieprood.
Meerwaardebelasting wordt vermoedelijk Trump-bestendig
Als een aandeel bij de invoering van de meerwaardebelasting op 1 januari 2026 lager noteert dan de aankoopprijs, zal de fiscus daar vermoedelijk rekening mee houden. De Arizona-partijen lijken niet geneigd om beleggers extra te treffen na de 'Trump-crash'.