Expert wijst gerecht op overgewaardeerde diamanten bij HRD Antwerp
De expert die door de onderzoeksrechter is aangesteld in de strafzaak rond HRD Antwerp, een van de belangrijkste diamantcertificeerders ter wereld, is van oordeel dat het bedrijf stenen een veel te hoge waarde heeft gegeven. Toch wil het parket niemand vervolgen.
Het gerechtelijk onderzoek naar de praktijken bij HRD Antwerp raakt het hart van de Antwerpse diamant, want de certificeerder is volledig in handen van de Antwerpse diamantkoepel AWDC. Na een klacht van een voormalige Turkse partner van HRD Antwerp moesten speurders uitmaken of de certificaten die HRD-laboratoria afleveren niet opgeklopt worden voor klanten. Die zouden de diamanten daardoor voor een hoger bedrag kunnen verkopen dan hun werkelijke waarde. Zulke praktijken zouden het vertrouwen in de Antwerpse diamant een fikse deuk kunnen geven.
- De voormalige Turkse partner van HRD Antwerp, met wie de groep in oktober 2021 de samenwerking na zo’n zeven jaar verbrak, heeft bij het gerecht een klacht ingediend.
- De speurders onderzochten of HRD Antwerp stenen van klanten systematisch hogere waardes gaf.
- Het onderzoek is afgerond en het parket wil niemand vervolgen in de zaak.
- Een diamantexpert die door de onderzoeksrechter was aangesteld, besloot nochtans dat sprake is van volgens hem ongebruikelijke en onaanvaardbare afwijkingen.
De onderzoeksrechter stelde een deskundige aan om de bewering van de voormalige partner van HRD Antwerp te onderzoeken. De expert werd gevraagd een partij diamanten die door HRD was gekeurd opnieuw te beoordelen. De Tijd kreeg inzage in de analyse en de conclusie van de deskundige.
De deskundige controleerde 76 diamanten om te achterhalen of HRD zich schuldig had gemaakt aan zogenaamde upgrading. Lees: of ze een betere beoordeling kregen dan ze van een andere certificeerder gekregen zouden hebben. Dat bleek het geval bij 71 van de onderzochte diamanten, besluit de expert. 37 stenen kregen door HRD een betere kwaliteit toegedicht, 32 een betere kwaliteit én kleur, en 2 een betere kleur.
De onderzoeksrechter vroeg de deskundige of het hier 'naar zijn kennis van de diamanthandel' ging om 'een significante en/of aanvaardbare afwijking van de werkelijkheid of eerder beperkt en/of eerder gebruikelijk in de diamantverhandeling'.
Ik heb dit in mijn 30 jaar ervaring in de diamanthandel nog nooit gezien. Het is dus zeer zeker niet gebruikelijk of aanvaardbaar.
Het antwoord van de expert was duidelijk. 'Het kan gebeuren dat HRD een enkele fout maakt. Maar wat ik daar gezien heb, is geen vergissing meer. Ik heb dit in mijn 30 jaar ervaring in de diamanthandel nog nooit gezien. Het is dus zeer zeker niet gebruikelijk of aanvaardbaar. Ook over de prijszetting kan ik u zeggen dat deze stenen minimaal 20 procent minder waard zijn dan de op de rapporten vermelde kwaliteiten en/of kleuren.'
Vooraf was reikhalzend uitgekeken naar de expertise, omdat op basis daarvan zou worden uitgemaakt of het gerecht redenen had om de zaak dieper uit te spitten. Hoewel het deskundigenverslag niet bepaald gunstig uitdraaide voor HRD, werd het onderzoek vrij snel na de expertise afgesloten. Dat raakte afgelopen zomer al bekend. Het parket meldde toen dat het onvoldoende bezwaren zag en vorderde een buitenvervolgingstelling. Donderdag komt de zaak voor de Antwerpse raadkamer, die moet beslissen of de kous daarmee af is.
Leugens
De voormalige Turkse partner van HRD Antwerp die de klacht indiende, heeft deze week nog bijkomend onderzoek gevraagd. De raadkamer kan de zaak donderdag dan ook zeer waarschijnlijk niet behandelen. Al rijst de vraag of de onderzoeksrechter dat bijkomende onderzoek daadwerkelijk wil doen. De advocaat van de burgerlijke partij wilde niet reageren.
De expert is ons niet genegen en had nooit geselecteerd mogen worden.
Ellen Joncheere, de CEO van HRD Antwerp, reageert wel. Ze neemt de betrouwbaarheid van de deskundige op de korrel. 'We hebben zonet meer info ontvangen over de expert. Hij is betrokken partij geweest bij een crimineel onderzoek naar diefstal van goederen, waarbij HRD Antwerp ondervraagd is over de gestolen goederen. Hij is ons dus niet genegen en had nooit geselecteerd mogen worden.'
'De onderzoeksrechter is het alvast met ons eens dat het onderzoek veel te licht weegt en geeft zelf aan om niet verder te gaan', vervolgt Joncheere. Ze haalt ook uit naar de voormalige partner van HRD Antwerp die aan de basis van het onderzoek lag. Hem verwijt ze 'chantage'.
Het idee dat je maar op één manier naar een diamant kan kijken, is al jaren achterhaald.
'Het idee dat je maar op één manier naar een diamant kan kijken, is trouwens al jaren achterhaald', zegt de CEO van HRD Antwerp. De grootste drie labo’s hanteren elk hun standaard en wijken allemaal af van de zogenaamde IDC-standaard. Wat belangrijk is, is dat onze klanten weten wat ze kopen en de juiste info krijgen. Men krijgt een grading die is gebaseerd op een bepaalde techniek.'
Joncheere vergelijkt het met de afstand die je officieel kan afleggen met een elektrische auto. 'Elk merk voert zijn eigen berekening uit, gestoeld op een technische en wetenschappelijke analyse. De klant weet dat en de info is vrij verkrijgbaar. Bovendien doen experten er geregeld onderzoek naar.'
Meest gelezen
- 1 Open VLD en N-VA clashen over gat in Vlaamse begroting
- 2 Met levering landmijnen aan Oekraïne gooit Biden volgend wapentaboe overboord
- 3 Nervositeit rond Rusland duwt gasprijzen naar jaarpiek
- 4 Hoe Trump 11 miljoen mensen wil deporteren uit Amerika en welke impact dat heeft
- 5 Topinvesteerders klimmen aan boord bij Waalse techparel Odoo